Zdrowe crumble śliwkowe z czekoladą pod kruszonką owsianą


kategoria: deser
tagi: bezglutenowe, cynamon, deser, masło, otręby, owoce, śliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Po nieznośnych upałach nastał przyjemny chłodek. Wykorzystałam więc moment, włączyłam piekarnik i zapiekłam w nim śliwki z gorzką czekoladą, pod zdrową, chrupiącą kruszonką. Przygotowałam ją z otrębów owsianych, co czyni danie bombą błonnikową. Dodatkowo, nie użyłam ani grama mąki – po prostu ją odważyłam i… zapomniałam dodać. Dzięki temu powstał bezglutenowy, pyszny, aromatyczny deser! I wcale tej mąki w nim nie brakowało. Więc kto piecze z nami? ☺

Fotografia zdrowych śliwek z czekoladą pod kruszonką owsianą

Składniki (6 porcji)

  • 1 kg śliwek (ja użyłam węgierki)
  • 12 kostek gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 6 czubatych łyżek otrębów owsianych
  • cynamon

Fotografia zdrowych śliwek z czekoladą pod kruszonką owsianą

Wykonanie

  1. Śliwki umyj, podziel na pół, usuń pestki. Ułóż w kokilkach (z lekką górką, deser podczas zapiekania „siada”).
  2. Posyp śliwki szczyptą (sporą) cynamonu, dodaj do każdej foremki po dwie pokruszone kostki czekolady.
  3. Przygotuj kruszonkę. Masło połącz z cukrem i otrębami.
  4. Posyp śliwki kruszonką.
  5. Crumble zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku (z funkcją góra-dół), przez 35–40 minut, do zarumienienia się kruszonki.

Smacznego!

Fotografia zdrowych śliwek z czekoladą pod kruszonką owsianą

comments powered by Disqus