Włoska lasagne z cukinią i pomidorami suszonymi


kategoria: makaron
tagi: bazylia, cukinia, czosnek, Index Food, kuchnia włoska, lasagne, mozzarella, pomidory suszone, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj zapraszam Was do słonecznej Italii, na pyszną, lekko zmodyfikowaną lasagne. Wzbogaciłam ją pomidorami suszonymi i plastrami cukinii. Wbrew pozorom pracy nie ma wiele przy tym daniu, a efekt końcowy naprawdę jest bardzo zadowalający. Te lasagne znika w mgnieniu oka. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia włoskiej lasagne z cukinią i pomidorami suszonymi

Składniki (foremka 30×20 cm)

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Fotografia włoskiej lasagne z cukinią i pomidorami suszonymi

Wykonanie

  • Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju spod pomidorów suszonych. Zeszklij cebulę i czosnek.
  • Dodaj mięso i smaż do delikatnego zezłocenia. Na koniec dodaj drobno pokrojone pomidory suszone.
  • Dodaj przecier pomidorowy, zioła prowansalskie i duś do zgęstnienia sosu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, oddaj mąkę, wymieszaj i dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Na dno formy wyłóż ⅓ sosu pomidorowo-mięsnego oraz ⅓ sosu beszamelowego, rozłóż 4 płaty lasagne.
  • Powtórz czynność. Czyli na lasagne wyłóż ⅓ sosu bolońskiego i ⅓ beszamelu, oraz płaty lasagne.
  • Wyłóż ostatnią porcję sosów i na wierz ułóż pokrojoną w plastry cukinię.
  • Na wierzchu ułóż mozzarellę oraz połówki pomidorów koktajlowych.
  • Zapiekankę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C (z funkcją góra-dół) przez 40 minut.
  • Przed podaniem posyp lasagne bazylią.

Smacznego!

Fotografia włoskiej lasagne z cukinią i pomidorami suszonymi

comments powered by Disqus