Makaron marchewkowo-cukiniowy z tuńczykiem i warzywami
17 września 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Mam dzisiaj dla Was szybki, bezglutenowy, bez mąki i jajek makaron. ☺ Czy jest to możliwe? A i owszem. Proponuję wam makaron z marchewki i cukinii w towarzystwie tuńczyka, pomidorów koktajlowych, prawdziwków i kilku innych drobiazgów. Całe danie to tylko ok. 325 kcal, a najecie się nim naprawdę do syta. Do tego ma niskie IG, więc nieszybko będziecie po nim głodni. Do zrobienia makaronu użyłam specjalnej temperówki do warzyw, ale możecie też użyć obieraczki do jarzyn typu julienne lub po prostu warzywa cieniutko pokroić nożem.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (1–2 porcje)
- 1 średnia marchewka
- ½ średniej cukinii
- 1 słoiczek Tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku marki Callipo
- 100 g prawdziwków
- 2 garści pomidorów koktajlowych
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 papryka pepperoni
- sól morska lub himalajska
- pieprz świeżo mielony
- świeży rozmaryn
Wykonanie
- Marchewkę obierz, potnij na cienki makaron.
- Cukinię umyj, nie obieraj i potnij w cieniutki makaron.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj oczyszczone i drobno pokrojone grzyby. Posól, podlej łyżką wody i chwilkę duś, mieszając kilkakrotnie.
- Dodaj pokrojone na pół pomidory i całą paprykę. Duś całość chwilkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj odsączonego tuńczyka oraz rozmaryn.
- W międzyczasie ugotuj litr wody. Wrzuć do niej makaron marchewkowy i blanszuj przez minutę. Odcedź. Dodaj do sosu. Dodaj także surowy makaron cukiniowy, który podczas chwilowego podgrzewania uzyska odpowiednią konsystencję.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!