Warsztaty kulinarne o smaku dyni. Przepisy
21 października 2015
kategoria:
warsztaty
autor:
W dniu 24.09 miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych, w podwarszawskim Powsinie, na Farmie Dyń (farmadyn.pl). Warsztaty kulinarne prowadzone były pod okiem doświadczonych kucharzy, których nadzorował Sebastian Gołębiewski. Sponsorami przedsięwzięcia byli Kikkoman i Tabasco.
W warsztatach brała udział duża grupa blogerów kulinarnych oraz dziennikarzy. Podzieleni zostaliśmy na 5 grup i każda z nich dostała do przygotowania 1 danie z użyciem dyni. Mojej grupie przypadło przygotowanie ryby w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy. Pyszna, aromatyczna propozycja. Po przygotowaniu wszystkich dań zasiedliśmy do suto zastawionych stołów i mogliśmy rozkoszować się dyniowymi smakołykami.
Niecodzienne było miejsce samych warsztatów. Znajdowaliśmy się bowiem na farmie dyń, jednej z największych w Polsce. Pan Krzysztof Chojnacki od ponad 8 lat prowadzi tę farmę wraz z rodziną. W okresie jesiennym organizuje wiele atrakcji dla przyjeżdżających do niego grup przedszkolaków czy uczniów wczesnoszkolnych. Wśród atrakcji jest labirynt ze słomy, pokaz i samodzielne przygotowanie halloweenowych dyni. Możemy też zajrzeć do zagród, gdzie znajdziemy świnki, owieczki, kaczki, gęsi i inne małe zwięrzęta. Niewątpliwa atrakcja dla miejskich dzieci.
A oto przepisy, które w grupach ćwiczyliśmy na warsztatach.
1. sałatka z pieczonej dyni
Składniki
- 200 g pieczonej dyni
- 200 g pieczonej lub karmelizowanej gruszki i jabłka
- 100 g sera typu feta z mleka owczego, koziego lub krowiego
- 100 g kaszy owsianej lub quinoa
- duży pęczek rukoli
- kilka gałązek rozmarynu
- duża szczypta mieszanych prażonych ziaren
- miód
- sok z cytryny
- sos sojowy Kikkoman
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- musztarda (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę ugotuj i wystudź. Dynię, gruszki i jabłka upiecz w kawałkach z rozmarynem. Gruszki i jabłka możesz też skarmelizować na patelni uprzednio podsmażając gałązki rozmarynu. Jeśli wolisz smaki bardziej wytrawne, zamiast gruszki upiecz papryki. Do przygotowania dressingu będziesz potrzebować miodu, soku z cytryny, oleju i sosu sojowego Kikkoman. Wszystkie składniki skomponuj na talerzu i polej dressingiem. Jeśli wybrałeś smak bardziej wytrawny, dressing przygotuj z mniejszą ilością miodu dodając musztardę. Sałatkę posyp prażonymi ziarnami.
2. wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki
Składniki
- 1 cała dynia
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1–2 łodygi selera
- 2 ziemniaki
- ziarno kolendry
- liść laurowy
- ziele angielskie
- wędzona papryka (opcjonalnie)
- sos sojowy Kikkoman
- Tabasco Sauce (opcjonalnie)
- pieprz mielony
- 150 g szynki dojrzewającej
- 100 g kaparów
- 100 g uprażonych pestek dyni
- wywar warzywny
- olej
Wykonanie
Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Posyp miąższ wędzoną papryką i upiecz w całości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na kawałki. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż w głębokim oleju. Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman i Tabasco. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.
3. ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy
Składniki
- 400 g dorsza lub innej „białej” ryby
- 100 g prażonych pestek dyni
- bułka tarta
- 100 g masła
- Tabasco Sauce
- sól
- 200 g dyni
- 100 g soczewicy zielonej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek lubczyku lub natki pietruszki
- sos sojowy Kikkoman
- grzyby (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
Wykonanie
Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę i kawałki dyni. Dodaj ugotowaną soczewicę i czosnek. Dodaj pomidory i ewentualnie odrobinę wody. Dopraw sosem sojowym Kikkoman i ziołami. Zmiksuj uprażone ziarna dyni. Wymieszaj z tarta bułką, miękkim masłem i przyprawami. Masę zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki. Rybę rozłóż na blaszce do pieczenia. Na rybę zetrzyj zamrożoną masę i zapiecz. Podawaj z potrawką z soczewicy.
4. rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy
Składniki
- 400–500 g piersi z indyka
- 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- 500 g dyni piżmowej
- dymka lub kolendra
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- mąka pszenna
- olej rzepakowy
- 2 banany (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła (opcjonalnie)
- kilka gałązek kolendry
Na sos czekoladowy:
- 200 ml mleka
- 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki cukru muscovado lub miodu
- 1 łyżka pulpy pomidorowej
- szczypta cynamonu
- Tabasco Sauce
Wykonanie
Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1–1,5 cm. Zamarynuj w sosie sojowym Kikkoman i oleju rzepakowym. Odstaw na 1 godzinę lub nawet całą noc do lodówki. Dynię pokrój na paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp odrobiną soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dynia puści sok, ale nie wylewaj go! Do dyni dosyp tyle mąki, aby powstało ciasto na placki. Placki smaż na oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed podaniem dopraw sosem Tabasco. Plastry indyka usmaż krótko, aby wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.
5. dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 g puree z pieczonej dyni
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
- 300–500 ml kefiru
- 300 g śliwek suszonych
- 1 pomarańcza
- 50 g cukru trzcinowego
- sos sojowy Kikkoman lub Tabasco Sauce
- woda
- 500 ml kwaśnej śmietany
- kilka gałązek mięty
Wykonanie
Mąkę zmieszaj w misce z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj kefir i puree z dyni. Wymieszaj na zwarte ciasto i odstaw na 30 minut. Z suszonych śliwek usuń pestki i zalej wodą. Ugotuj z dodatkiem cukru, skórki z pomarańczy i soku z pomarańczy. Zmiksuj. Dopraw sosem sojowym Kikkoman lub Tabasco. Jeśli chcesz uzyskać smak słodko-słony, dodaj sosu sojowego, a jeśli słodki z ostrą nutą – dodaj sosu Tabasco.
Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj na placek o grubości maks. 1 cm. Wytnij okrągłe placki i usmaż na suchej patelni. Placki podawaj z kwaśną śmietaną i toffi śliwkowym. Ozdabiaj listkami mięty.
Na drogę powrotną do domu organizatorzy wyposażyli nas w smakowity zestaw produktów Kikkoman i Tabasco, w tym okolicznościowe smakołyki dyniowe. Dziękuję organizatorom, firmie Kikkoman i Tabasco za zaproszenie, Panu Sebastianowi Gołębiewskiemu za fachową pomoc oraz uczestnikom za mile spędzone sobotnie przedpołudnie. Panu Krzysztofowi Chojnackiemu dziękuję za rozmowę i opowiedzenie o swojej pasji. Organizatorom dziękuję za udostępnienie zdjęć oraz przepisów.