Ciasto róża jabłkowa


kategoria: ciasto
tagi: ciasto francuskie, cynamon, cytryna, deser, jabłka, miód, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Macie tak czasami, że chodzi i chodzi za Wami nieokreślony głód? Śledzie nie pomogły, ogórek kiszony też, zajrzałam do szafki, a tam paczka ciasteczek. Oj, nie, nie. Nie będziemy się zapychać byle czym. Zabrałam się za robotę. Jeśli wcześniej przygotowaliście porcje ciasta francuskiego, to teraz jest idealna pora aby je wykorzystać. Ostatecznie można użyć ciasto gotowe. Upieczenie tego ciasta zajmie wam nie więcej niż 60 minut. A jest świetne. ☺

Fotografia ciasta jabłkowego

Składniki

  • 2 porcje ciasta francuskiego
  • 5–6 średnich czerwonych jabłek
  • miód
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
  • sok z 1 cytryny
  • 1 litr wrzątku

Fotografia ciasta jabłkowego

Wykonanie

  • Jabłka przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i cienko szatkujemy lub cieniutko kroimy nożem.
  • Wszystkie pocięte jabłka przekładamy do średniej miski, wlewamy sok z cytryny oraz wrzątek, mieszamy. Przykrywamy na 3 minuty. Po tym czasie płyn odcedzamy, można go wypić jako lemoniadę jabłkową.
  • Plastry ciasta kroimy na ok. 6 cm pasy, smarujemy je miodem przy pomocy pędzelka, na koniec posypujemy cynamonem.
  • Formę do tarty (ok. 30 cm) smarujemy masłem.
  • Najtrudniejsze przezd nami: na połowę plastra ciasta układamy jabłka cięciami ku dołowi. Składamy drugą częścią i formujemy delikatnie różę. Układamy ją na środku foremki.
  • Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami ciasta, przy czy złożony już pasek z jabłkiem otaczamy wokół istniejącego już gniazda.
  • Postępujemy podobnie aż foremka będzie pełna.
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200°C (góra-dół) piekarniku i pieczemy ok. 35–40 minut do ładnego zarumienienia.
  • Po lekkim ostudzeniu ciasta można ozdobić je cukrem pudrem.

Fotografia ciasta jabłkowego

Smacznego!

comments powered by Disqus