Cynamonowo-gruszkowe muffinki
3 listopada 2015
kategoria:
deser
tagi:
autor:
A może by tak coś na słodko, na dobry początek dnia? Ja połączyłam cynamon z kardamonem na rozgrzanie, do tego soczyste, sezonowe gruszki. I wyszły przepyszne babeczki, które z powodzeniem możecie zabrać do pracy, czy spakować dzieciom do szkoły. Przepis przygotowałam do 8. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (12–16 babeczek)
- 2½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1½ szklanki cukru
- ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 średnie gruszki (dojrzałe)
- cukier puder
Wykonanie
- Mąkę przesiej, składniki suche wymieszaj ze sobą. Składniki mokre połącz.
- Połącz składniki mokre z suchymi i dokładnie wymieszaj.
- Gruszki umyj, przekrój na 4 części, wytnij środki.
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Ciasto przełóż do foremek wyłożonych papilotkami do wysokości ¾. W środek wciśnij po 1 części gruszki.
- Babeczki piecz przez ok. 20–25 minut, do suchego patyczka.
- Muffinki ostudź na kratce, podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!