Cynamonowo-gruszkowe muffinki


kategoria: deser
tagi: cynamon, deser, gruszki, kardamon, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

A może by tak coś na słodko, na dobry początek dnia? Ja połączyłam cynamon z kardamonem na rozgrzanie, do tego soczyste, sezonowe gruszki. I wyszły przepyszne babeczki, które z powodzeniem możecie zabrać do pracy, czy spakować dzieciom do szkoły. Przepis przygotowałam do 8. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia cynamonowo-gruszkowych muffinek

Składniki (12–16 babeczek)

  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 średnie gruszki (dojrzałe)
  • cukier puder

Fotografia cynamonowo-gruszkowych muffinek

Wykonanie

  • Mąkę przesiej, składniki suche wymieszaj ze sobą. Składniki mokre połącz.
  • Połącz składniki mokre z suchymi i dokładnie wymieszaj.
  • Gruszki umyj, przekrój na 4 części, wytnij środki.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Ciasto przełóż do foremek wyłożonych papilotkami do wysokości ¾. W środek wciśnij po 1 części gruszki.
  • Babeczki piecz przez ok. 20–25 minut, do suchego patyczka.
  • Muffinki ostudź na kratce, podawaj posypane cukrem pudrem.

Fotografia cynamonowo-gruszkowych muffinek

Smacznego!

comments powered by Disqus