Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą. Kurczak kukurydziany firmy Drosed


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza relacja pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się 7.11.2015 w Warszawie w Cook Up Studio. Prowadził je zwycięzca II edycji Top Chef – Sebastian Olma. Tematem warsztatów dla blogerów kulinarnych był kurczak kukurydziany. Mieliśmy przyjemność gotować i na koniec degustować kurczaka firmy Drosed. Grupa Drosed to jeden z największych producentów drobiu i wyrobów drobiowych w Polsce.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Już na pierwszy rzut oka kurczak kukurydziany wyróżnia się spośród innych gatunków i rodzajów drobiu. Jego mięso ma delikatny, złoty odcień. To efekt specjalnego sposobu karmienia – wyłącznie paszami na bazie pochodzącej z polskich pól kukurydzy. Kukurydziany pochodzi z mazowieckiej wsi i ma możliwość swobodnej aktywności ruchowej. W jego żywieniu nie stosuje się GMO.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Specjalny sposób żywienia przekłada się na walory smakowe. Mięso kurczaka kukurydzianego ma delikatny, lekko słodkawy smak i lekko złoty odcień, dlatego jest idealne na tradycyjny, aromatyczny rosół. Można je także piec, dusić czy grillować. Kurczaka kukurydzianego od Drosed znajdziecie w sklepach jako całą tuszkę oraz jako elementy. W bardzo przystępnych cenach.

Jak to jest w zwyczaju dobrze przygotowanych i przeprowadzonych warsztatów, mogę je i tym razem podzielić na część teoretyczną i część praktyczną.

W części pierwszej zapoznaliśmy się z produktem – czyli kurczakiem kukurydzianym – a Szef Sebastian Olma zaprezentował nam, jak prawidłowo podzielić kurczaka na części. Niby proste, niby wszyscy wiedzą jak to zrobić, ale takie podsumowanie jest zawsze przydatne.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

W części praktycznej, podzieleni na grupy zabraliśmy się za przygotowanie dwóch dań. Pierwsze to pierś kurczaka kukurydzianego gotowana sous-vide z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami, drugie to pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką colesław.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Wszystkim pracom blogerów towarzyszył Sebastian Olma z uwagami i cennymi wskazówkami.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Gotowanie gotowaniem, ale swoją pracę warto utrwalić. ☺ W ciągłym ruchu były aparaty, smartfony czy tablety.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

W międzyczasie Sebastian Olma gotował rosół, którego zapach przywitał nas w progu Cook Up Studio. Bardzo przyjemny zapach :)

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Dla mnie ciekawostką z tych warsztatów jest przyrządzenie mięsa kurczaka metodą sous-vide. Po raz pierwszy miałam okazję gotować w ten sposób. Aby mięso tak przygotowane miało smak, aromat, oraz było wilgotne, należy je odpowiednio przygotować. My pierś nasmarowaliśmy masłem z tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany kurczak trafił do worków, a w kąpieli wodnej był ok. 30 minut. Kolejnym krokiem było jego obsmażenie na maśle z tymiankiem, solą i pieprzem. Wykończenie to odrobina miodu gryczanego.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Czekając na mięso mieliśmy ręce pełne roboty. Przygotowanie sałatki, kaszy, sosów, warzyw – to zadania, z którymi musieliśmy się uporać do końca warsztatów.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Uwieńczeniem warsztatów była wspólna uczta. Zaczęliśmy od rosołu, który był naprawdę fantastyczny. Od tych warsztatów tak właśnie zaczęłam gotować rosół, a wykańczam go lubczykiem. Do tej pory świeży lub mrożony lubczyk dodawałam do garnka pod koniec gotowania. Na warsztatach dodano go bezpośrednio, pokrojonego do talerzy. Wypróbujcie tę metodę. Przepisem na rosół Sebastiana Olmy podzielę się z Wami w kolejnym wpisie.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Następnie na stół wjechały pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką colesław. Pyszne, delikatne mięso z pikantnym sosem i chrupiącą sałatką.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Kolejne danie – pierś kurczaka kukurydzianego gotowana sous-vide z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Delikatne, aromatyczne mięso z pysznym sosem. Mniam!

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Na koniec Sebastian Olma zaserwował nam przepyszny sernik. Naprawdę cudowny. Przepisem niestety się nie podzielił… Tajemnica! ☺

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie, świetną organizację, Sebastianowi Olmie za praktyczne uwagi i cenną wiedzę. Współuczestnikom dziękuję za mile spędzony czas. Do zobaczenia!

Zdjęcia zamieszczone w niniejszej relacji pochodzą od organizatora. Dziękuję!

comments powered by Disqus