Zupa gołąbkowa
14 grudnia 2015
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Mam dzisiaj coś dla miłośników gołąbków. Ale nie ukrywajmy, nie zawsze chce nam się przy nich stać i pracowicie zawijać. Dzisiaj proponuję więc szybką, dietetyczną zupę o smaku gołąbków. Przy dobrej organizacji czasu po 40 minutach macie gotowe danie. Wyśmienicie smakuje także dnia następnego, gdy składniki przegryzą się.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego chudego
- ½ średniej kapusty białej (może być włoska)
- 150 g ryżu
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- ¼ selera
- biała część z pora
- 1 średnia cebula
- 2 opakowania przecieru pomidorowego (po 500 ml)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub wg preferencji)
- 2 łyżki oleju
- woda
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Wykonanie
- Rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj mięso, smaż je aż przestanie być czerwone.
- Marchewki, pietruszkę, pora pokrój w półplasterki. Seler w kostkę. Dodaj do mięsa, przesmaż chwilkę.
- Kapustę pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.
- Całość zalej wodą, tak aby zakrywała składniki. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Gotuj przez 15 minut, po tym czasie dodaj ryż, pół litra wody i gotuj kolejne 15 minut.
- Dodaj przecier, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką. Zagotuj.
Smacznego!