Szybka polędwica z tapenadą i szynką Prosciutto
27 stycznia 2016
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Mam dla Was pyszne, szybkie danie, które zaspokoi podniebienia największych smakoszy. Wraz z firmą Lidl przygotowałam aromatyczną polędwicę z pikantnym makaronem. Szybko, smacznie i aromatycznie. Wypróbujcie ten przepis, a nie zawiedziecie się.
Produkty z serii Italiamo potrzebne do wykonania dania kupicie do końca tygodnia w sklepach Lidl. Przepis powstał we współpracy z firmą Lidl.
Składniki (3 porcje)
- 1 polędwica wieprzowa (ok. 600 g)
- 1 opakowanie Prosciutto di Parma
- 10 oliwek zielonych z pestkami
- 50 g kaparów w zalewie winnej
- 50 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- wykałaczki, folia aluminiowa
Dodatki
- 200 g makaronu Fusilli Giganti
- 3 garście szpinaku baby
- 1 papryka pepperoni (lub do smaku)
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól
- pieprz grubo mielony
- 1 duży pomidor malinowy
Wykonanie
- Polędwicę umyj, oczyść z błon. Natnij wzdłuż tworząc długi plaster mięsa.
- Przygotuj tapenadę. Oliwki okrój z pestek, dodaj osączone kapary, pokruszony parmezan oraz czosnek. Całość zmiksuj dolewając odrobinę oliwy, tak aby składniki połączyły się.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Tapenadę rozłóż wzdłuż naciętej polędwicy. Zwiń i zepnij wykałaczkami.
- Roladkę owiń szynką. Owiń szczelnie folią aluminiową.
- Polędwicę piecz w piekarniku przez 25 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź. Połącz makaron z posiekanym chilli, oliwą z oliwek, szczyptą pieprzu, solą oraz ze szpinakiem. Całość wymieszaj.
- Polędwicę odwiń z folii, pokrój i opiecz po 2 minuty z każdej ze stron na 2 łyżkach oliwy.
- Upieczoną polędwicę podawaj z makaronem i cząstkami pomidora.
Smacznego!