Aromatyczna zupa na koniec zimy
9 marca 2016
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Na końcówkę zimy polecam wam pyszną, rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę. Pomysł na nią pojawił się podczas jednej z sesji fotograficznych dla Ikei. Próbując sos do wegańskich klopsików, pachnących kuchnią orientalną, stwierdziłam, że można temat pociągnąć dalej i stworzyć samodzielne danie, które będzie nawiązywało do tego sosu i kuchni hinduskiej. W zupie znajdziecie moc warzyw i aromatyczne przyprawy. Zupa jest wegańska, ale zapewniam – zadowoli niejednego łasucha. Jeśli najdzie Was ochota, możecie zupę wzbogacić dodając kleks mleczka kokosowego.
Składniki (4–6 porcji)
- 1 puszka cieciorki
- 2 puszki pomidorów pokrojonych
- 0,5 litra passaty
- 1 szklanka groszku mrożonego
- 450 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 garści szpinanku baby
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kuminu w ziarnkach
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1–2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- chilli (opcjonalnie)
- woda
Wykonanie
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj ziemniaki i smaż, aż delikatnie się zarumienią.
- Kumin utrzyj na proszek i dodaj go do ziemniaków wraz z curry i kurkumą. Wymieszaj.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż chwilkę, aż dodane warzywa zeszklą się i poczujesz mocny aromat przypraw. Dodaj szpinak i groszek, całość gotuj 3–4 minuty.
- Do warzyw dodaj passatę i pomidory w puszce oraz ciecierzycę (osączoną z zalewy). Uzupełnij zupę gorącą wodą, tak aby uzyskać odpowiadającą ci gęstość. Zagotuj.
- Na koniec zupę dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz chilli.
Smacznego!