Jajka marynowane z anchois
17 marca 2016
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Dzisiaj mam dla Was propozycję na Wielkanocne śniadanie – marynowane jajka z anchois. Pyszne i do tego pięknie prezentujące się na świątecznym stole. Przygotowanie ich to 10 minut, plus czas marynowania, np. cała noc. Do zamarynowania możecie użyć samodzielnie ukiszonego barszczu lub po prostu barszcz z kartonu.
Składniki (3–6 porcji)
- 3 jajka
- 6 filecików anchois
- 1 rzodkiewka
- 1 łyżka majonezu
- koperek
- ok. 0,6 litra barszczu lub zakwasu
Wykonanie
- Ugotuj jajka na twardo. Ostudź i obierz.
- Ostudzone jajka przełóż do miski lub małego garnka, tak aby nie leżały jedno na drugim. Zalej je zimnym barszczem lub zakwasem. Pozostaw jajka w zalewie ok. 12 godzin.
- Zamarynowane jajka przekrój na pół. Wyciągnij ostrożnie żółtka.
- Zgnieć żółtka widelcem, dodaj majonez i wymieszaj.
- Nadziej jajka farszem przy pomocy łyżeczki.
- Na wierzch jajek ułóż zrolowane fileciki anchois.
- Rzodkiewkę pokrój w półplasterki. Ułóż po jednej połówce na każdym jajku.
- Na koniec posyp jajka koperkiem. Podawaj od razu.
Smacznego!