Jajka marynowane z anchois


kategoria: Wielkanoc
tagi: anchois, jajka, koperek, majonez, rzodkiewka, szybkie danie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj mam dla Was propozycję na Wielkanocne śniadanie – marynowane jajka z anchois. Pyszne i do tego pięknie prezentujące się na świątecznym stole. Przygotowanie ich to 10 minut, plus czas marynowania, np. cała noc. Do zamarynowania możecie użyć samodzielnie ukiszonego barszczu lub po prostu barszcz z kartonu.

Fotografia jajek marynowanych z anchois

Składniki (3–6 porcji)

  • 3 jajka
  • 6 filecików anchois
  • 1 rzodkiewka
  • 1 łyżka majonezu
  • koperek
  • ok. 0,6 litra barszczu lub zakwasu

Fotografia jajek marynowanych z anchois

Wykonanie

  • Ugotuj jajka na twardo. Ostudź i obierz.
  • Ostudzone jajka przełóż do miski lub małego garnka, tak aby nie leżały jedno na drugim. Zalej je zimnym barszczem lub zakwasem. Pozostaw jajka w zalewie ok. 12 godzin.
  • Zamarynowane jajka przekrój na pół. Wyciągnij ostrożnie żółtka.
  • Zgnieć żółtka widelcem, dodaj majonez i wymieszaj.
  • Nadziej jajka farszem przy pomocy łyżeczki.
  • Na wierzch jajek ułóż zrolowane fileciki anchois.
  • Rzodkiewkę pokrój w półplasterki. Ułóż po jednej połówce na każdym jajku.
  • Na koniec posyp jajka koperkiem. Podawaj od razu.

Fotografia jajek marynowanych z anchois

Smacznego!

comments powered by Disqus