Sernik z rabarbarem
1 maja 2016
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Miałam naprawdę bardzo trudny tydzień, wczoraj dla zapomnienia o problemach zabrałam się za porządki i upiekłam coś naprawdę pysznego, na osłodę. Sernik, ale jaki? Z wiosennym zwiastunem ciepła, truskawek, szparagów itp. – z rabarbarem! Coś fantastycznego. A po dobrym cieście, dzisiaj od rana dobre wieści. ☺ Po prawie dwóch tygodniach odnalazł się nasz kochany kotek Kropka. Szczęśliwie nam się maj zapowiada.
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Sernik jest delikatny z nutą wanilii i kwaskowatym rabarbarem. Szybki w przygotowaniu. Nie musicie nic miksować, ucierać. Wystarczy miska i rózga lub drewniana łyżka. Tylko kilka minut pracy!
Składniki (foremka ok. 24 cm)
- 1 kg sera białego (ja użyłam wiaderkowy President)
- 600 g rabarbaru
- 500 ml śmietany kremówki
- 5 jajek L
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
- 5 łyżek cukru lub do smaku
- szczypta soli
- cukier puder
Wykonanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Ser przełóż do miski, dodaj jajka, cukier, śmietanę. Wymieszaj rózgą lub łyżką starając się wprowadzić jak najmniej powietrza. Zapobiega to nadmiernemu rośnięciu i opadaniu sernika.
- Przekrój wanilię i wyskrob ziarenka, dodaj do sera i ponownie delikatnie zamieszaj.
- Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Formę wyłóż papierem lub posmaruj dno masłem i wysyp bułką tartą.
- Przełóż ciasto do formy. Na wierzch wysyp rabarbar.
- Sernik piecz na środkowej półce, z funkcją góra-dół w temperaturze 160°C, przez ok. 1 godz. i 20 minut, do suchego patyczka.
- Sernik ostudź w uchylonym piekarniku.
- Ostudzony sernik posyp przed podaniem cukrem pudrem.
Smacznego!