Drożdżówki z porzeczkami
11 sierpnia 2016
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Już dziś podsyłam wam przepis, który śmiało możecie przygotować na weekendowe śniadanie. Przepis jest prosty, 5 minut urabiania ciasta i około godzina czekania aż wyrośnie. Ja przygotowałam je z porzeczkami, ale możecie wykorzystać inne owoce: maliny, jagody, borówki czy morele. Proponuję zrobić z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka. ☺ Niemal równie dobrze smakują na drugi dzień.
Składniki (ok. 10 bułeczek)
- 550 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 2 jajka + jajko do posmarowania bułek
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- ⅓ szklanki cukru brązowego
- ⅓ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- 1 szklanka maślanki
- 400 g porzeczek lub innych owoców
- 1 cytryna
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na ser
- 200 g sera białego
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru brązowego
Dodatki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2–3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Składniki suche wymieszaj. Dodaj jajka i maślankę, otrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Wyciągnij ciasto i jeszcze chwilkę wyrabiaj. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt luźne, to podsyp je mąką. Uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją oliwą, przełóż do miski i przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia wielkości ciasta.
- Owoce umyj i obierz. Większe pokrój.
- Ser zmiksuj z jajkiem, śmietaną oraz cukrami.
- Ciasto podziel na pół, drugą część przykryj ściereczką. Uformuj wałek i pokrój na w miarę równe wielkości. Uformuj bułeczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Szklanką zrób wgłębienie, do niego włóż po ok. 1 łyżce sera. Na wierzch wyłóż owoce.
- Bułeczki piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut, do ładnego zbrązowienia. Upieczone drożdżówki przestudź na kratce.
- Przygotuj lukier. Sok z cytryny wlewaj stopniowo, do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Bułeczki polukruj.
Smacznego!