Makaron z bakłażanem, pomidorami i serem kozim
6 września 2016
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Propozycja na pyszny obiad. Nie napracujecie się nad nim zbyt wiele. A efekt – cudo! Bakłażan, pomidorki, odrobina wina i serek kozi. Do tego kilka przypraw, makaron i gotowe – obiad podany. ☺
Przepis przygotowałam do 13. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (2 porcje)
- 1 średni bakłażan
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 średni pomidor
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
- sól morska lub himalajska
- pieprz świeżo mielony
- garść świeżej bazylii
- 150 g makaronu spaghetti
- ser kozi twardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie.
- Bakłażana pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, pomieszaj, chwilkę smaż.
- Dodaj wino i duś ok. 5 minut.
- Pomidora przekrój na pół, zetrzyj go na tarce na największych oczkach, wyrzuć skórkę, która została. Starte pomidory dodaj na patelnię.
- Pomidorki przekrój na pół, dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem, całość duś chwilkę.
- W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedź go, zostawiając ¼ szklanki wody spod niego.
- Makaron połącz z sosem, dodaj bazylię. W razie potrzeby podlej wodą spod makaronu.
- Na talerzach posyp startym serem.