Makaron z bakłażanem, pomidorami i serem kozim


kategoria: makaron
tagi: bakłażan, bazylia, cebula, czosnek, Magazyn Kocioł, makaron, pomidory koktajlowe, ser kozi, spaghetti, szybkie danie, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Propozycja na pyszny obiad. Nie napracujecie się nad nim zbyt wiele. A efekt – cudo! Bakłażan, pomidorki, odrobina wina i serek kozi. Do tego kilka przypraw, makaron i gotowe – obiad podany. ☺

Przepis przygotowałam do 13. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia Makaronu z bakłażanem, pomidorami i serem kozim

Składniki (2 porcje)

  • 1 średni bakłażan
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • garść świeżej bazylii
  • 150 g makaronu spaghetti
  • ser kozi twardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Fotografia Makaronu z bakłażanem, pomidorami i serem kozim

Wykonanie

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie.
  2. Bakłażana pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, pomieszaj, chwilkę smaż.
  3. Dodaj wino i duś ok. 5 minut.
  4. Pomidora przekrój na pół, zetrzyj go na tarce na największych oczkach, wyrzuć skórkę, która została. Starte pomidory dodaj na patelnię.
  5. Pomidorki przekrój na pół, dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem, całość duś chwilkę.
  6. W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedź go, zostawiając ¼ szklanki wody spod niego.
  7. Makaron połącz z sosem, dodaj bazylię. W razie potrzeby podlej wodą spod makaronu.
  8. Na talerzach posyp startym serem.

Fotografia Makaronu z bakłażanem, pomidorami i serem kozim

comments powered by Disqus