Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii
15 września 2016
kategoria:
danie rybne
tagi:
autor:
Ponoć większość osób nie lubi ryb. Właśnie jedna z blogerek mnie uświadomiła… Ja jednak w swoim otoczeniu bliższym i dalszym mam praktycznie samych miłośników ryb. W różnych formach – od śledzia, poprzez dorsze, pstrągi, na tuńczykach i łososiach skończywszy. A Wy do jakiej kategorii należycie? Jadacie, czy omijacie skrzętnie? Czy tylko jedna porcja, raz w roku nad morzem i druga w Wigilię? ☺
Dla większych i mniejszych miłośników ryb proponuję pulpeciki z tuńczyka (szukajcie tego w słoiczkach!), kaszy jaglanej z pięknym aromatem cytryny. Dopełnieniem jest lekki sos i makaron… warzywny – cukiniowy. Możecie oczywiście użyć innego makaronu, ale ten cukiniowy świetnie komponuje się z całością, dając nam lekkie danie, bezglutenowe. Proponuję kupić za niewielkie pieniądze temperówkę do warzyw i tworzyć makarony: marchewkowe, cukiniowe, pietruszkowe. Można oczywiście użyć deski i noża, ale taki zakup szybko wam się zwróci, a wzbogacicie swoje menu o kolejne porcje warzyw. Możecie dodawać taki makaron do zup, sałatek czy drugich dań.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (3 porcje)
- 3 słoiki tuńczyka Calippo
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 jajko (L)
- skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie (małe)
- olej ryżowy Olitalia
- sok z ½ cytryny
- sól himalajska
- pieprz
Sos
- 1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla firmy Serpis
- olej ryżowy Olitalia
- bazylia świeża
- sól himalajska
- pieprz
Wykonanie
- Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
- Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
- Czosnek posiekaj.
- Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
- Uformuj niewielkie kotleciki.
- Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok. 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
- Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj ½ łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minutę. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
- Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
- Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!