Śliwki pod kruszonką migdałowo-owsianą
22 września 2016
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Czyżby już jesień? Za oknem od kilku dni chłodno, pochmurno, bardziej nostalgicznie. W sklepach królują śliwki, gruszki, pomidory. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię ten okres, przechodzenie w kolejną porę roku, w jesień. Początki potrafią być naprawdę śliczne. Aby osłodzić trochę wieczorne chłody, mam dla Was ciepłe, pachnące zapiekane śliwki, z orzechowo-owsianą chrupiącą kruszonką. Aby przygotowanie crumble było szybsze, przygotujcie sobie więcej kruszonki i używajcie, gdy tylko najdzie Was ochota na nie.
Przepis przygotowałam do 13. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (4 porcje)
- 800 g śliwek, np. węgierek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 i ½ łyżki cynamonu
Kruszonka
- 1 i ½ łyżki masła miękkiego
- ½ szklanki mąki owsianej razowej
- ½ szklanki migdałów tartych lub drobno posiekanych
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie
- Śliwki umyj, poprzekrawaj na pół, usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
- Przełóż je do większego naczynia do zapiekania lub 4 mniejszych.
- Przygotuj kruszonkę. Masło połącz z mąką, migdałami i cukrem. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki i migdałów.
- Kruszonkę schładzaj z zamrażalniku przez 15 minut.
- Śliwki posyp kruszonką oraz płatkami.
- Crumble piecz ok. 30 minut w temp. 170°C. Podawaj ciepłe z gałką lodów lub łyżką jogurtu czy śmietany.