Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i fasolką


kategoria: danie mięsne
tagi: cebula, cebula czerwona, czosnek, fasolka szparagowa, Index Food, kuchnia włoska, makaron, pesto, polędwica wieprzowa, rozmaryn, sałata, wieprzowina, wino
autor: Joanna Komorowska

Eleganckie danie, idealne na proszony obiad czy kolację. Zachwyci męża, zachwyci też teściową. Dzięki marynowaniu mięsa w winie i rozmarynie jest ono soczyste, mięciutkie, aromatyczne. Świetnie komponuje się z proponowanymi dodatkami. Kolejnym plusem jest szybki czas przygotowania. Same czynności w kuchni nie powinny zająć wam więcej niż 20 minut (oczywiście plus czas marynowania).

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia polędwicy w winie podanej na płatach lasagne z pesto i fasolką

Składniki (3 porcje)

  • ½ kg polędwicy
  • 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
  • ⅓ opakowania makaronu lasagne
  • 1 słoiczek pesto z pomidorami
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 300 g fasolki szparagowej
  • sałata

Fotografia polędwicy w winie podanej na płatach lasagne z pesto i fasolką

Wykonanie

  • Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być przykryte winem. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
  • Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.
  • Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając, aż do odparowania wina. Powinno go zostać ok. 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
  • W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
  • Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.

Smacznego!

comments powered by Disqus