Wafle słonecznikowe z awokado i jajkiem poszetowym
3 kwietnia 2017
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Wraz z pierwszymi wiosennymi słonecznymi dniami staramy się jeść mniej kalorycznie, ale za razem dostarczając organizmowi to, co najlepsze. Dzisiaj proponuję wam połączenie dietetycznych wafli słonecznikowych z awokado i warzywami, do tego zachęcam do przygotowania jajek poszetowych. Nie jest to tak trudne, na jakie wygląda. Dołóżmy do tego porcję owoców i mamy pyszny posiłek.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.
Składniki (1 porcja)
- 2 wafle słonecznikowe Britta
- 2 jajka ekologiczne
- ½ awokado (dojrzałego)
- ½ pomidora
- 2 plasterki cebuli czerwonej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pieprz, np. czerwony
- 2 łyżki octu winnego
Wykonanie
- Zagotuj w niewielkim garnku litr wody. Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
- Jajko delikatnie rozbij i ostrożnie włóż do wody. Zagotuj, następne gotuj ok. 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową i to samo zrób z drugim jajkiem.
- Posmaruj wafle oliwą. Ułóż na nich pokrojone awokado, pomidory, cebulę, a na wierzch jajka.
- Posól, popieprz i zjadaj od razu (gdy jajko będzie jeszcze gorące).
Smacznego!