Wafle słonecznikowe z awokado i jajkiem poszetowym


kategoria: śniadanie
tagi: awokado, Britta, cebula, cebula czerwona, jajka, pomidory, Sawex
autor: Joanna Komorowska

Wraz z pierwszymi wiosennymi słonecznymi dniami staramy się jeść mniej kalorycznie, ale za razem dostarczając organizmowi to, co najlepsze. Dzisiaj proponuję wam połączenie dietetycznych wafli słonecznikowych z awokado i warzywami, do tego zachęcam do przygotowania jajek poszetowych. Nie jest to tak trudne, na jakie wygląda. Dołóżmy do tego porcję owoców i mamy pyszny posiłek.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia wafli słonecznikowych z awokado i jajkiem poszetowym

Składniki (1 porcja)

  • 2 wafle słonecznikowe Britta
  • 2 jajka ekologiczne
  • ½ awokado (dojrzałego)
  • ½ pomidora
  • 2 plasterki cebuli czerwonej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pieprz, np. czerwony
  • 2 łyżki octu winnego

Wykonanie

  1. Zagotuj w niewielkim garnku litr wody. Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
  2. Jajko delikatnie rozbij i ostrożnie włóż do wody. Zagotuj, następne gotuj ok. 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową i to samo zrób z drugim jajkiem.
  3. Posmaruj wafle oliwą. Ułóż na nich pokrojone awokado, pomidory, cebulę, a na wierzch jajka.
  4. Posól, popieprz i zjadaj od razu (gdy jajko będzie jeszcze gorące).

Smacznego!

Fotografia wafli słonecznikowych z awokado i jajkiem poszetowym

comments powered by Disqus