Ekspresowe śniadanie z owocami na mleku roślinnym


kategoria: śniadanie
tagi: błonnik, Britta, masło orzechowe, mięta, mleczko kokosowe, mleko migdałowe, mleko roślinne, owoce, Sawex, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zdrowie ponoć zaczyna się od żołądka i jelit. Warto na co dzień dbać o dostateczną ilość dobrych składników: błonnika, owoców, warzyw i jedzenia probiotycznego: w postaci kiszonek, czy jogurtów z żywymi kulturami bakterii. Po takim śniadaniu, jakie wam dziś proponuję, spokojnie wytrzymacie do kolejnego posiłku. Zawartość w granulkach i ta występująca naturalnie w owocach zapewni wam uczucie sytości na kilka godzin.

Wiosna w pełni i mamy coraz większy dostęp do zdrowych owoców, które cudownie wzbogacają pierwszy posiłek dnia. Pamiętajmy jednak, że błonnik potrzebuje do towarzystwa wodę, aby mógł swoją „szczoteczką” wymieść niepotrzebne składniki. Spożywanie większych ilości błonnika, ale bez towarzystwa płynów, powoduje odwrotny efekt – powodując m.in. zaparcia.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia ekspresowego śniadania z owocami na mleku roślinnym

Składniki (2 porcje)

  • 2 garści „Twojego błonnika” Britta
  • 1 szklanka owoców mieszanych (maliny, truskawki, kiwi, borówki lub inne do smaku)
  • 500 ml mleka roślinnego, np. kokosowego, migdałowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • listki mięty do ozdoby

Wykonanie

  1. Mleko podgrzej lub nie, w zależności od preferencji.
  2. Owoce oczyść, umyj. W razie potrzeby większe owoce poprzekrawaj.
  3. Przelej mleko do miseczek, dodaj po garści „Twojego błonnika”, owoce, łyżkę masła orzechowego, a na koniec miętę.
  4. Tak przygotowany posiłek jest gotowy do spożycia.

Smacznego!

Fotografia ekspresowego śniadania z owocami na mleku roślinnym

comments powered by Disqus