Lektura na lato – Sirocco, wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu


kategoria: recenzje
autor: Joanna Komorowska

Do lektury książek kulinarnych podchodzę z pewną rezerwą, ale i ciekawością. Współczesne książki kulinarne często prześcigają się w zdobywaniu klientów. Kuszą barwnymi zdjęciami i obietnicą kulinarnych uniesień. Często jednak wystarczy rzucić okiem na przepis, by stwierdzić, że coś tutaj nie gra… Sabrina Ghayour przenosi nas – dzięki przyprawom, niestandarowym połączeniom oraz fajnej aranżacji dań – w klimat Bliskiego Wschodu. I tutaj ja, miłośniczka przypraw i ziół znajduję wiele inspiracji i cennych wskazówek: co z czym, czy tak się da.

Książkę otrzymałam od wydawnictwa Insignis, wydawcy polskiego wydania książki Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu.

Fotografia książki Sirocco, autorka Sabrina Ghayour, wydawnictwo Insignis

Rzadko gotuję według przepisu, zwykle dodając od siebie „coś mojego”. Nie zawsze dysponujemy przyprawami czy ziołami użytymi w przepisie. U Sabriny Ghayour też nie musicie iść jedną wytyczoną ścieżką. Dodawajcie składniki od siebie i stwórzcie swoje nowe dania. Oczywiście, jeżeli chcemy dokładnie ugotować to, co proponuje autorka, nie zawiedziecie się. Obietnica dobrego dania spełni się.

Zioła i przyprawy stosowane w książce nie zawsze są u nas łatwo dostępne. Ale znajdziemy je w sklepach orientalnych, stacjonarnych, jak i internetowych. Zdecydowanie łatwiej będą mieli Polacy mieszkający w Niemczech czy Wielkiej Brytanii. Ja po zagranicznych wakacjach czy odwiedzinach rodziny przyjeżdżającej spoza Polski zawsze wzbogacam swoją szafkę z przyprawami. Niewiele zajmują miejsca w wakacyjnym bagażu, a jak cudownie ubarwiają nasze dania.

Autorka oprócz ziół i przypraw używa m.in. kiszone cytryny, często goszczące w daniach Bliskiego Wschodu. Ich raczej w Polsce nie kupicie. Wystarczy jednak przejrzeć internet, zaopatrzyć się w niewoskowane cytryny, sól i sami możecie ukisić je w domu. Podobnie jest np. z marynowanym chilli – proste i tanie do uzyskania w warunkach domowych.

Fotografia okładki książki Sirocco, autorka Sabrina Ghayour, wydawnictwo Insignis

Inspiracją do stworzenia przepisów w książce była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale równocześnie świeże produkty oraz style gotowania jak i techniki stosowane w kuchni Zachodu. Niekoniecznie znajdziemy tu autentyczne bliskowschodnie potrawy. Autorka proponuje jednak proste, choć pełne smaków potrawy, które sama przygotowuje na co dzień mieszkając w Wielkiej Brytanii.

W książce znajdziecie przepisy na każdą porę dnia. Zaczynamy od śniadań i aromatycznych rosti z dynii i jajka w koszulce, poprzez przekąski, cudowne sałatki, a skończywszy na daniach głównych (tu mój faworyt: tadzin cieciorkowo-dyniowy z kiszoną cytryną) i pysznych wypiekach i słodkościach.

Miłośnicy kuchni wegetariańskiej również znajdą coś dla siebie, łatwego w przygotowaniu i smacznego. Przykładem takiej potrawy jest ciepła sałatka z pikantnego jarmużu, kaszy bulgar i soczewicy.

Teraz muszę zdobyć pierwszą książkę autorki (Persiana) i wypróbować kolejne dania.

Fotografia wnętrza książki Sirocco, autorka Sabrina Ghayour, wydawnictwo Insignis

O autorce

Sabrina Ghayour jako szef kuchni, autorka poczytnych książek kucharskich i nauczycielka gotowania, jest obecnie jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej. W ramach swojej działalności razem z Anną Hansen przygotowała w restauracji The Modern Pantry cykl kolacji zatytułowany Passage to Persia, zapraszając do współpracy między innymi Bena Spaldinga, Omara Allibhoya, Alexisa Gauthiera i Tima Andersona. Przygotowywała też menu na organizowany przez Olivera Peytona Friday Night Social w The National Gallery i gotowała gościnnie w restauracji Brunona Loubeta Grain Store.

Sabrina Ghayour regularnie występuje w programach telewizyjnych, takich jak BBC Good Food Show czy Taste London. Jej przepisy pojawiają się na łamach czasopism The Times, The Sunday Times, The Evening Standard, The Guardian, The Independent, The Telegraph, Delicious, Waitrose Food Magazine, Sainsbury’s MagazineBBC Good Food Magazine. Ghayour wystąpiła również w programach Saturday Kitchen (BBC1), Great British Menu (BBC2) i Sunday Brunch (Channel 4).

W 2014 roku jej debiutancka Persiana zdobyła tytuł „najlepszej nowej książki kucharskiej” przyznawany przez The Observer Food Monthly oraz „książki roku 2015” w konkursie Food & Travel Awards.

WWW: sabrinaghayour.com
Twitter: @SabrinaGhayour
Instagram: SabrinaGhayour

Fotografia autorki książki Sirocco, Sabriny Ghayour

comments powered by Disqus