Zupa krem z ciecierzycy z chipsami bekonowymi
6 czerwca 2017
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Lubię zupy-kremy, moja rodzina również. W takich zupach łatwo przemycić różne składniki, zwłaszcza warzywa tak, że nasi najmłodsi członkowie rodziny tego nie zauważą. A jak doda się trochę podpieczonego boczku, czy grzanki lub groszek ptysiowy, to już ho, ho! Zapraszam tym razem na zupę krem z ciecierzycy, bogatą w białko i błonnik. Zupa idealna jako samodzielne danie, czy też na wczesną kolację. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni, które nawet latem mogą czasem nadejść.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (4 porcje)
- 1 szklanka ciecierzycy Halina (suchej)
- 2 średnie pietruszki
- 1/5 selera (dużego)
- 1 por (część biała)
- 1 mleczko kokosowe
- 2–3 ziemniaki
- 1 opakowanie boczku (opcjonalnie)
- 2 ½ łyżki oleju
- 1–1,3 litra bulionu warzywnego
- kumin (mielony)
- sezam czarny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie
- Ciecierzycę umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia.
- Ciecierzycę ugotuj według zaleceń producenta. Ciecierzycy nie odcedzaj, przyda się do zupy.
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5–7 minut często mieszając.
- Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (według preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko i gotuj 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku.
- Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki.
Smacznego!