Lekka zapiekanka z warzywami


kategoria: makaron
tagi: cukinia, Index Food, jogurt naturalny, kuchnia włoska, łosoś, łosoś wędzony, parmezan, pomidory suszone, szparagi
autor: Joanna Komorowska

Kto ma ochotę na lekką zapiekankę z wiosennymi warzywami? Sezon powoli rozkręca się i coraz więcej smacznych, polskich warzyw jest dostępne w sklepach. Dorzućcie jeszcze makaron pełnoziarnisty, łososia wędzonego i będzie naprawdę pysznie. Możecie użyć dwie mniejsze foremki, jak ta na zdjęciu, lub po prostu jedną większą.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia lekkiej zapiekanki z warzywami

Składniki (2 porcje)

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego Arrighi Fusilli 36
  • ½ słoiczka pomidorów półsuszonych Ponti (bez oleju)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
  • 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
  • ⅓ małej cukinii
  • 2–4 pomidory, np. śliwkowe
  • ⅓ pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sera parmezan
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli, pieprz
  • 1 łyżka oleju spod pomidorków

Fotografia lekkiej zapiekanki z warzywami

Wykonanie

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
  3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
  5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
  6. Cukinię i pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.

Smacznego!

Fotografia lekkiej zapiekanki z warzywami

comments powered by Disqus