Lekka zapiekanka z warzywami
15 czerwca 2017
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Kto ma ochotę na lekką zapiekankę z wiosennymi warzywami? Sezon powoli rozkręca się i coraz więcej smacznych, polskich warzyw jest dostępne w sklepach. Dorzućcie jeszcze makaron pełnoziarnisty, łososia wędzonego i będzie naprawdę pysznie. Możecie użyć dwie mniejsze foremki, jak ta na zdjęciu, lub po prostu jedną większą.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (2 porcje)
- 300 g makaronu pełnoziarnistego Arrighi Fusilli 36
- ½ słoiczka pomidorów półsuszonych Ponti (bez oleju)
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
- 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
- ⅓ małej cukinii
- 2–4 pomidory, np. śliwkowe
- ⅓ pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sera parmezan
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta soli, pieprz
- 1 łyżka oleju spod pomidorków
Wykonanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.
- Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
- Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
- Cukinię i pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.
Smacznego!