Omlety biszkoptowe pieczone
16 czerwca 2017
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Weekend, nie weekend – jeść trzeba. ☺ Zachęcam Was do wypróbowania mojego kolejnego przepisu na deser. Tym razem na słodko, z owocami sezonowymi. Omlety pieczone w piekarniku, a nie na patelni na tłuszczu. Zamiast tradycyjnej śmietanki możecie użyć wersję kokosową, ta też świetnie się ubija, albo po prostu użyć jogurt grecki.
Smacznego!
Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (10 biszkoptów)
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru drobnego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju (do posmarowania papieru)
Dodatki
- 350 ml schłodzonej smietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru + do posypania
- owoce: truskawki, borówki lub inne sezonowe owoce
Wykonanie
- Jajka szorujemy pod gorącą wodą. Oddzielamy żółtka od białek. Białka wraz ze szczyptą soli przekładamy do misy miksera i ubijamy je na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy łyżeczką cukier. Do tak przygotowanych białek dodajemy żółtka i cukier z wanilią. Całość mieszamy na średnich obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy 1 łyżeczką oleju. Masę wykładamy po półtorej łyżki, tworząc placuszki o średnicy 10–12 cm. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 7–9 minut, do uzyskania lekkiego zbrązowienia. Upieczone, gorące omleciki zdejmujemy z papieru i każdy z nich składamy na pół. Drugą porcję omletów pieczemy postępując tak samo jak z pierwszą porcją.
- Śmietanę (chłodzoną przez minimum 1 noc) umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Ostudzone omleciki dekorujemy łyżką ubitej śmietany oraz umytymi (w razie potrzeby pokrojonymi) owocami. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy od razu lub po schłodzeniu.