Roladki z chorizo i papryką
30 czerwca 2017
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Grillujecie? Ja już kilka razy w tym roku odpalałam grilla. Królują wówczas na naszych talerzach różnego rodzaju szaszłyki z mięsem lub rybą oraz warzywa. Nie może się wtedy obejść oczywiście bez dodatków, w tym z obowiązkowym dla wielu osób ketchupem. Zarówno w kuchni jak i na grillu uwielbiam dania pikantne, a do nich równie pikantne dodatki. Dlatego mam dla Was aromatyczne, niezwykle smaczne roladki z karkówki, faszerowane kiełbasą chorizo oraz papryką, z mocno pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot. Danie idealne dla naszych panów. Zapraszam do grillowania! ☺
Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.
Składniki
- 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g)
- 12 plastrów boczku
- 250 ml piwa ciemnego
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ok. 200 g kiełbasy chorizo
- 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 czerwona cebula
- musztarda, np. sarepska
- sól
- pieprz
- ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
Dodatkowo
- pieczywo grillowane
- ulubione warzywa świeże lub grillowane
Wykonanie
- Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posyp kotlety solą, pieprzem oraz rozmarynem.
- Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chilli pokrój w plasterki. Można wyciągnąć pestki – danie wówczas będzie mniej pikantne. Cebulę obierz z łupinki. Pokrój.
- Przelej piwo do miski, dodaj czosnek, cebulę, chilli oraz plastry karkówki. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub folią. Odstaw na minimum pół godziny.
- Chorizo i papryki pokrój w słupki.
- Plaster karkówki posmaruj musztardą, ułóż na niej pokrojone w słupki chorizo i paprykę. Zwijaj mięso tworząc roladkę, możesz je spiąć wykałaczkami. Na koniec owiń mięso plastrami boczku. W ten sposób postępuj z kolejnymi kawałkami.
- Rozgrzej grilla. Umieść mięso na tackach i grilluj z obu stron na małym ogniu. Równocześnie możesz grillować warzywa.
- Przelej zalewę piwną wraz z warzywami do garnka. Postaw go na ogniu i gotuj aż zredukuje się do kilku łyżek. Tym sosem smaruj roladki podczas pieczenia.
- Tak przygotowane mięso podawaj z ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego!