Mozzarella panierowana
9 sierpnia 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Mam dla Was ekstra starter, czy np. kolację – smażony ser, ciągnący się, przepyszny. Ale nie byle jaki – mozzarellę mini panierowaną na ostro. Skomponujcie swoje własne danie poprzez dodanie świeżych, ulubionych warzyw i owoców. Do tego lekki sos pomidorowy. I fajne danie może wjechać na stół. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (2 porcje)
- 150 g mozzarelli mini (kuleczki)
- 2 jajka L
- 1 ½ szklanki bułki tartej
- ½ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- pomidory bez skórek Valfrutta, cała puszka, ok. 400 g
- oliwa z oliwek Extra Vergine
- świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- dowolne warzywa i owoce
Wykonanie
- Kulki mozzarelli osącz z zalewy, przełóż na talerzyk i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.
- Bułkę tartą przesyp do miseczki, dodaj papryki, wymieszaj.
- Mozzarellę panieruj, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtórz. Ser włóż ponownie do zamrażalnika, tym razem na 15 minut.
- Oliwę przelej do niewielkiego rondelka, rozgrzej. Olej powinien zakrywać ser.
- Smaż ser niewielkimi porcjami. Usmażone przełóż na papier kuchenny i osącz z nadmiaru tłuszczu.
- Warzywa i owoce umyj, pokrój, ułóż na talerzach. Dodaj usmażony ser.
- Pomidory zblenduj z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podaj w miseczce.
- Całość podawaj od razu, na ciepło.
Smacznego!