Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło
7 września 2017
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Propozycja na gorącą kolację lub obiad. Lekkie szaszłyki z warzywami, surimi i kurczakiem. Do tego ciepła sałatka ze smażonych ziemniaków, fasolki, otoczone złocistą bułką tartą. Całość skropiona cytrynowym, aromatycznym dresingiem. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (4–6 porcji)
- 250 g paluszków surimi
- 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 średnia cukinia
- małe pomidorki (ok. 250 g)
- 700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
- 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
- kilka moreli, fig
- 100 g szpinaku baby
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine
- 3 łyżki bułki tartej
- zioła prowansalskie
- sół, pieprz
Cytrynowy dresing
- 4 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine
- 1 cytryna
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Cukinię pokrój w kostkę.
- Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.
- Owoce pokrój w grubsze kawałki.
- Nadziewaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.
- Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.
- Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.
- Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Polącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.
Smacznego!