Babeczki z warzyw, jajka, makaronu
8 września 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Mam dla Was dzisiaj wytrawne babeczki. Bogate w dobre składniki, ze szpinakowym makaronem na czele. Możecie oczywiście dodawać swoje ulubione składniki. Równie dobrze będą smakować np. z łososiem czy tuńczykiem. Wytrawne babeczki doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli upieczecie je dzień wcześniej, ucieszą Twoją pociechę, gdy wylądują w śniadanówce z drugim śniadaniem.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (12 babeczek)
- 200 g makaronu szpinakowego Arrighi Tagliatelle agli spinaci nr 112
- 5 jajek (L)
- duża garść szpinaku baby
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 50 g szynki, np. konserwowej
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- 3 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- świeże warzywa
- oliwa
Wykonanie
- Makaron ugotuj, przestudź go.
- Jajka wbij do miski. Pokrój w kosteczkę szynkę oraz paprykę, dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
- Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z foremek wyłóż makaron, szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.
- Piekarnik rozgrzej (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!