Babeczki z warzyw, jajka, makaronu


kategoria: przystawka
tagi: Index Food, jajka, makaron, papryka, ser pleśniowy, szpinak, szynka
autor: Joanna Komorowska

Mam dla Was dzisiaj wytrawne babeczki. Bogate w dobre składniki, ze szpinakowym makaronem na czele. Możecie oczywiście dodawać swoje ulubione składniki. Równie dobrze będą smakować np. z łososiem czy tuńczykiem. Wytrawne babeczki doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli upieczecie je dzień wcześniej, ucieszą Twoją pociechę, gdy wylądują w śniadanówce z drugim śniadaniem.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia babeczek z warzyw, jajka, makaronu

Składniki (12 babeczek)

Fotografia babeczek z warzyw, jajka, makaronu

Wykonanie

  1. Makaron ugotuj, przestudź go.
  2. Jajka wbij do miski. Pokrój w kosteczkę szynkę oraz paprykę, dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
  3. Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z foremek wyłóż makaron, szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.
  4. Piekarnik rozgrzej (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia.
  5. Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Fotografia babeczek z warzyw, jajka, makaronu

comments powered by Disqus