Dietetyczne serniczki z chia i winogronami


kategoria: deser
tagi: chia, deser, galaretka, Magazyn Kocioł, miód, owoce, wegetariańskie, winogrona
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam Was na pyszny, zdrowy deser, pełen nasion chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej z bogactwem kwasów Omega-3. Zachęcam do wprowadzenia śniadań lub kolacji tymi zdrowymi nasionkami. W wersji z galaretką z agaru przepis jest wegetariański. Smacznego!

Przepis przygotowałam do siedemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia dietetycznych serniczków z chia i winogronami

Składniki (3 pucharki)

  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 50 g nasion chia
  • 1 galaretka owocowa (lub agarowa)
  • 1 łyżka miodu płynnego (opcjonalnie)
  • winogrona

Wykonanie

  1. Jogurt przełóż do miski. Dodaj nasiona chia i miód. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut do lodówki, aby nasiona napęczniały.
  2. Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody. Ostudź wkładając miseczkę do większego naczynia, wypełnionego zimną wodą i np. lodem.
  3. Mus jogurtowy przełóż do 3 salaterek. Na wierzch wylej chłodną galaretkę. Wsadź do lodówki, do stężenia.
  4. W tym czasie możesz winogrona przełożyć do zamrażarki, do lekkiego zmrożenia.
  5. Można też użyć winogron w pokojowej temperaturze.
  6. Gotowe serniczki ozdób winogronami.

Fotografia dietetycznych serniczków z chia i winogronami

comments powered by Disqus