Dietetyczne serniczki z chia i winogronami
10 września 2017
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Zapraszam Was na pyszny, zdrowy deser, pełen nasion chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej z bogactwem kwasów Omega-3. Zachęcam do wprowadzenia śniadań lub kolacji tymi zdrowymi nasionkami. W wersji z galaretką z agaru przepis jest wegetariański. Smacznego!
Przepis przygotowałam do siedemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (3 pucharki)
- 500 ml jogurtu greckiego
- 50 g nasion chia
- 1 galaretka owocowa (lub agarowa)
- 1 łyżka miodu płynnego (opcjonalnie)
- winogrona
Wykonanie
- Jogurt przełóż do miski. Dodaj nasiona chia i miód. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut do lodówki, aby nasiona napęczniały.
- Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody. Ostudź wkładając miseczkę do większego naczynia, wypełnionego zimną wodą i np. lodem.
- Mus jogurtowy przełóż do 3 salaterek. Na wierzch wylej chłodną galaretkę. Wsadź do lodówki, do stężenia.
- W tym czasie możesz winogrona przełożyć do zamrażarki, do lekkiego zmrożenia.
- Można też użyć winogron w pokojowej temperaturze.
- Gotowe serniczki ozdób winogronami.