Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem


kategoria: przystawka
tagi: bazylia, cebula, cebula czerwona, chilli, czosnek, glassa, imbir, Index Food, kolendra, marchewka, mięta, papryka, passata pomidorowa, pomidory, ryba, sezam, sos sojowy, szczypior, tuńczyk
autor: Joanna Komorowska

Na pożegnanie lata przygotowałam klasyczne spring rollsy. Mnóstwo w nich letnich warzyw oraz bardzo dobrej jakości tuńczyk. Danie dopełnia słodko-kwaśny sos, przyjemnie pikantny. Danie świetnie nadaje się na posiłek w gronie przyjaciół, najbliższych.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia spring rollsów z tuńczykiem i pikantnym sosem

Składniki (ok. 30 sztuk)

  • 3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku Callipo
  • 3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • świeże zioła, np. bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
  • oliwa spod tuńczyka
  • do podania opcjonalnie czarny sezam

Składniki na sos

Fotografia spring rollsów z tuńczykiem i pikantnym sosem

Wykonanie

  1. Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka.
  2. Przygotuj miskę z ciepłą wodą.
  3. Przygotuj deskę drewnianą. Aby zapobiec przyklejaniu papieru ryżowego do deski, posmaruj ją oliwą. Krążek papieru ryżowego zamocz na 3–4 sekundy. Wyciągnij i połóż na desce.
  4. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik.
  5. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  6. Na patelnię nalej olej i zeszklij cebulę, czosnek. Dodaj imbir, smaż chwilkę.
  7. Dodaj na patelnię passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 7–10 minut do zagęszczenia sosu.
  8. Spring rollsy podawaj z sosem.

Smacznego!

Fotografia spring rollsów z tuńczykiem i pikantnym sosem

comments powered by Disqus