Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem
20 września 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Na pożegnanie lata przygotowałam klasyczne spring rollsy. Mnóstwo w nich letnich warzyw oraz bardzo dobrej jakości tuńczyk. Danie dopełnia słodko-kwaśny sos, przyjemnie pikantny. Danie świetnie nadaje się na posiłek w gronie przyjaciół, najbliższych.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (ok. 30 sztuk)
- 3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku Callipo
- 3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka żółta
- 2 duże marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- świeże zioła, np. bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
- oliwa spod tuńczyka
- do podania opcjonalnie czarny sezam
Składniki na sos
- 1 opakowanie passaty pomidorowej Valfrutta
- 2 łyżki glassy sojowej Ponti Alla Soia
- 2 łyżki sosu sojowego
- sos chilli pikantny (ilość według uznania)
- ok. 1 łyżeczka imbiru suszonego
- 1 duży ząbek czosnku
- ½ średniej cebuli czerwonej
- 2 łyżki oliwy spod tuńczyka
Wykonanie
- Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka.
- Przygotuj miskę z ciepłą wodą.
- Przygotuj deskę drewnianą. Aby zapobiec przyklejaniu papieru ryżowego do deski, posmaruj ją oliwą. Krążek papieru ryżowego zamocz na 3–4 sekundy. Wyciągnij i połóż na desce.
- Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik.
- Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelnię nalej olej i zeszklij cebulę, czosnek. Dodaj imbir, smaż chwilkę.
- Dodaj na patelnię passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 7–10 minut do zagęszczenia sosu.
- Spring rollsy podawaj z sosem.
Smacznego!