Bruschetta z pieczoną dynią i papryką
30 października 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Mój tegoroczny faworyt jesieni – dynia hokkaido. Niby znam ją od lat, ale to w tym roku pokochałam ją miłością bezwzględną. Prosta w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać ze skórki, co w dyniach zawsze mnie odstraszało. Świetna do past, wypieków, zup, gulaszy, itp.
Dzisiaj proponuję pyszną halloweenową pastę z dynią w roli głównej. Upieczona wraz z papryką, połączona z prażonymi pestkami dyni i dobrym olejem. A kanapka z nią przygotowana okraszona pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem, tak jak lubię, na ostro. Polecam.
Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.
Składniki
- ¼ średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
- 1 duża papryka (ok. 250 g)
- 6 pomidorów suszonych z oleju
- 6 łyżek pestek dyni
- olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
- ok. ½ łyżeczki soli
- 2–3 ząbki czosnku
- pieprz, np. czerwony w ziarenkach
- bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo
Dodatki
- ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
- pomidory koktajlowe
- pestki dyni
- rukola
- tymianek świeży
Wykonanie
- Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni.
- Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera.
- Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji.
- Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze.
- Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe.
- Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.
Smacznego!