Bruschetta z pieczoną dynią i papryką


kategoria: przystawka
tagi: bruschetta, czosnek, dynia, ketchup, Kotlin, olej dyniowy, olej lniany, oliwa, papryka, pestki dyni, pomidory, pomidory koktajlowe, pomidory suszone, rukola, tymianek, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mój tegoroczny faworyt jesieni – dynia hokkaido. Niby znam ją od lat, ale to w tym roku pokochałam ją miłością bezwzględną. Prosta w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać ze skórki, co w dyniach zawsze mnie odstraszało. Świetna do past, wypieków, zup, gulaszy, itp.

Dzisiaj proponuję pyszną halloweenową pastę z dynią w roli głównej. Upieczona wraz z papryką, połączona z prażonymi pestkami dyni i dobrym olejem. A kanapka z nią przygotowana okraszona pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem, tak jak lubię, na ostro. Polecam.

Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.

Fotografia bruschetty z pieczoną dynią i papryką

Składniki

  • ¼ średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
  • 1 duża papryka (ok. 250 g)
  • 6 pomidorów suszonych z oleju
  • 6 łyżek pestek dyni
  • olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
  • ok. ½ łyżeczki soli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • pieprz, np. czerwony w ziarenkach
  • bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo

Dodatki

Fotografia bruschetty z pieczoną dynią i papryką

Wykonanie

  1. Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź.
  2. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  3. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera.
  4. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji.
  5. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze.
  6. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe.
  7. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.

Smacznego!

Fotografia bruschetty z pieczoną dynią i papryką

comments powered by Disqus