Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, bulion, grzyby, Krakus, szalotka, topinambur, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza propozycja rozpoczyna na blogu prezentację dań na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Zaczynam bardzo szybką, ale i pyszną zupą grzybową, idealną dla wszystkich zagonionych osób. Jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut, wszystko za sprawą koncentratu grzybowej od Krakusa. Miłym urozmaiceniem tej dobrze znanej wszystkim grzybowej zupy są chipsy z topinamburu. Moja propozycja to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia zupy grzybowej z topinamburem

Składniki (4 porcje)

  • 2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średnia szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietany do zup
  • 2 średnie bulwy topinamburu
  • 3 łyżki oleju
  • świeży tymianek
  • czerwony pieprz

Fotografia zupy grzybowej z topinamburem

Wykonanie

  1. Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
  2. Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj.
  3. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  4. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu.
  5. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.

Smacznego!

Fotografia zupy grzybowej z topinamburem

comments powered by Disqus