Pizza ziemniaczana chłopska


kategoria: pizza
tagi: bezglutenowe, cebula, cheddar, Index Food, jajka, kiełbasa, mozzarella, oliwa, pieczarki, tymianek, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Dziś coś nietypowego! Pizza na spodzie z ziemniaków, bęz mąki, bez drożdży. Łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wyrastania. Jeśli ziemniaki ugotujecie dzień wcześniej, to będziecie mieli danie ekspresowe, a na dodatek bardzo smaczne. Taka pizza to idealne rozwiązanie dla tych, którzy unikają glutenu oraz jako odmiana od tradycyjnej pizzy pieczonej z mąki i drożdży. Dodanie sporej ilości pieczarek oraz kiełbasy czyni danie bardzo sycącym. Polecam na wszelkie „posiadówy” ze znajomymi lub po prostu na kolację z najbliższymi.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia pizzy ziemniaczanej chłopskiej

Składniki (duża foremka)

Ciasto

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3 łyżki startego sera cheddar
  • 3 łyżki świeżego tymianku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony

Farsz

Fotografia pizzy ziemniaczanej chłopskiej

Wykonanie

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
  2. Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  5. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki.
  6. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
  7. Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, ½ łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
  8. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serem i piecz w piekarniku przez 15 minut.
  9. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.

Smacznego!

Fotografia pizzy ziemniaczanej chłopskiej

comments powered by Disqus