Pizza ziemniaczana chłopska
29 listopada 2017
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Dziś coś nietypowego! Pizza na spodzie z ziemniaków, bęz mąki, bez drożdży. Łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wyrastania. Jeśli ziemniaki ugotujecie dzień wcześniej, to będziecie mieli danie ekspresowe, a na dodatek bardzo smaczne. Taka pizza to idealne rozwiązanie dla tych, którzy unikają glutenu oraz jako odmiana od tradycyjnej pizzy pieczonej z mąki i drożdży. Dodanie sporej ilości pieczarek oraz kiełbasy czyni danie bardzo sycącym. Polecam na wszelkie „posiadówy” ze znajomymi lub po prostu na kolację z najbliższymi.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (duża foremka)
Ciasto
- 1 kg obranych ziemniaków
- 3 łyżki startego sera cheddar
- 3 łyżki świeżego tymianku
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
Farsz
- 1 kg pieczarek
- 300 g kiełbasy
- 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine
- 1 duża cebula
- 200 g sera cheddar
- 100 g mozarelli
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- tymianek
Wykonanie
- Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
- Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki.
- Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, ½ łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
- Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serem i piecz w piekarniku przez 15 minut.
- Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.
Smacznego!