Tartaletki razowe z ricottą i łososiem


kategoria: przystawka
tagi: anchois, cytryna, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kapary, koperek, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, limonka, łosoś, łosoś wędzony, mąka pszenna, mąka razowa, mąka ziemniaczana, masło, natka pietruszki, parmezan, pomidory koktajlowe, ricotta, skórka cytrynowa, szpinak, tartaletki, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Niebanalna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Idealne połączenie dobrych mąk, szpinaku, parmezanu, ricotty i kilku innych magicznych składników. Same tartaletki możecie upiec dzień, a nawet kilka dni wcześniej (3–4) i przechowywać w lodówce, np. w szczelnie zamkniętym słoiku. To samo zróbcie ze szpinakiem, aby nie trzeba było czekać na jego ostygnięcie. Uwaga! Są pyszne! U mnie cała blaszka rozeszła się w mgnieniu oka. ☺

Fotografia tartaletek razowych z ricottą i łososiem

Składniki na ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 żółtko
  • 150 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremek
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta

  1. Mąki przesiej, dodaj masło, sól oraz żółtko. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera. Z powstałego ciasta uformuj kulę, zawiń folią i przełóż do lodówki na 30 minut.
  2. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim foremki.
  3. Foremki z ciastem wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na nie ryż lub kulki ceramiczne. Podpiecz tak przygotowane ciasto przez 10 minut w temp. 190°C.

Fotografia tartaletek razowych z ricottą i łososiem

Składniki na farsz

(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)

  • 400 g sera ricotta
  • 1 jajko L
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g parmezanu + do podania
  • 150 g szpinaku baby
  • 3 łyżki kaparów lub anchois
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz biały
  • sól (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

Dodatki

  • 250 g łososia wędzonego
  • pomidory koktajlowe
  • świeże zioła (tymianek, koperek lub natka pietruszki)
  • limonka do podania
  • pieprz czerwony

Wykonanie farszu

  1. Serek przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, parmezan (starty). Wymieszaj.
  2. Szpinak umyj, osącz z wody i podduś na oleju, aż do odparowania wody. Ostudź.
  3. Ricottę, jajko, szpinak i mąkę zmiksuj na aksamitny krem, dodaj pokrojone anchois lub kapary, skórkę z cytryny, gałkę, ½ łyżeczki pieprzu, starty czosnek. Wymieszaj i ew. dopraw do smaku.
  4. Do podpieczonych tartaletek wyłóż (najlepiej przy pomocy szprycy) masę serową. Na wierzch ułóż po porcji ryby oraz pomidory.
  5. Tartaletki piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 20–25 minut. Podawaj ciepłe lub przestudzone, ozdobione ziołami, pieprzem czerwonym oraz wiórkami parmezanu.

Smacznego!

Fotografia tartaletek razowych z ricottą i łososiem

Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

comments powered by Disqus