Tartaletki razowe z ricottą i łososiem
14 grudnia 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Niebanalna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Idealne połączenie dobrych mąk, szpinaku, parmezanu, ricotty i kilku innych magicznych składników. Same tartaletki możecie upiec dzień, a nawet kilka dni wcześniej (3–4) i przechowywać w lodówce, np. w szczelnie zamkniętym słoiku. To samo zróbcie ze szpinakiem, aby nie trzeba było czekać na jego ostygnięcie. Uwaga! Są pyszne! U mnie cała blaszka rozeszła się w mgnieniu oka. ☺
Składniki na ciasto
- 125 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 1 żółtko
- 150 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremek
- szczypta soli
Wykonanie ciasta
- Mąki przesiej, dodaj masło, sól oraz żółtko. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera. Z powstałego ciasta uformuj kulę, zawiń folią i przełóż do lodówki na 30 minut.
- Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim foremki.
- Foremki z ciastem wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na nie ryż lub kulki ceramiczne. Podpiecz tak przygotowane ciasto przez 10 minut w temp. 190°C.
Składniki na farsz
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
- 400 g sera ricotta
- 1 jajko L
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g parmezanu + do podania
- 150 g szpinaku baby
- 3 łyżki kaparów lub anchois
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz biały
- sól (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
Dodatki
- 250 g łososia wędzonego
- pomidory koktajlowe
- świeże zioła (tymianek, koperek lub natka pietruszki)
- limonka do podania
- pieprz czerwony
Wykonanie farszu
- Serek przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, parmezan (starty). Wymieszaj.
- Szpinak umyj, osącz z wody i podduś na oleju, aż do odparowania wody. Ostudź.
- Ricottę, jajko, szpinak i mąkę zmiksuj na aksamitny krem, dodaj pokrojone anchois lub kapary, skórkę z cytryny, gałkę, ½ łyżeczki pieprzu, starty czosnek. Wymieszaj i ew. dopraw do smaku.
- Do podpieczonych tartaletek wyłóż (najlepiej przy pomocy szprycy) masę serową. Na wierzch ułóż po porcji ryby oraz pomidory.
- Tartaletki piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 20–25 minut. Podawaj ciepłe lub przestudzone, ozdobione ziołami, pieprzem czerwonym oraz wiórkami parmezanu.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.