Naleśniki czekoladowe z dżemem Łowicz truskawkowym


kategoria: naleśniki
tagi: dżem, jajka, jogurt grecki, kakao, Łowicz, mąka pszenna, mascarpone, masło klarowane, mleko, owoce, śmietana, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ręce w górę, kto lubi słodkie, aromatyczne, naleśniki? Każdy je uwielbia! Zwłaszcza z pysznym dżemem truskawkowym Łowicz! Dodatkowe dodanie do ciasta kakao stwarza danie wręcz wykwintne. Niejedna restauracja mogłaby się takimi pochwalić. Ale możecie wykonać je samodzielnie, używając swoje ulubione dodatki.

Przepis powstał we współpracy z firmą Łowicz.

Fotografia naleśników czekoladowych z dżemem Łowicz truskawkowym

Składniki (14–20 naleśników)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mocno gazowanej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Dodatki

  • 1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
  • 300 g mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)

Fotografia naleśników czekoladowych z dżemem Łowicz truskawkowym

Wykonanie naleśników

  1. Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier.
  2. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut.
  3. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego.
  4. Ilość naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.

Ozdabianie

  1. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera.
  2. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty.
  3. Naleśniki smaruj kremem i dżemem. Możesz udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!

Fotografia naleśników czekoladowych z dżemem Łowicz truskawkowym

comments powered by Disqus