Naleśniki czekoladowe z dżemem Łowicz truskawkowym
19 grudnia 2017
kategoria:
naleśniki
tagi:
autor:
Ręce w górę, kto lubi słodkie, aromatyczne, naleśniki? Każdy je uwielbia! Zwłaszcza z pysznym dżemem truskawkowym Łowicz! Dodatkowe dodanie do ciasta kakao stwarza danie wręcz wykwintne. Niejedna restauracja mogłaby się takimi pochwalić. Ale możecie wykonać je samodzielnie, używając swoje ulubione dodatki.
Przepis powstał we współpracy z firmą Łowicz.
Składniki (14–20 naleśników)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mocno gazowanej
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Dodatki
- 1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
- 300 g mascarpone
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1–2 łyżki cukru pudru
- świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)
Wykonanie naleśników
- Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier.
- Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut.
- Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego.
- Ilość naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.
Ozdabianie
- Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera.
- Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty.
- Naleśniki smaruj kremem i dżemem. Możesz udekorować świeżymi owocami.
Smacznego!