Spaghetti pełnoziarniste z warzywami


kategoria: makaron
tagi: bazylia, cheddar, czosnek, dynia, glassa, Index Food, limonka, makaron, marchewka, oliwa, papryka, pieczarki, pomidory, pomidory koktajlowe, seler naciowy, spaghetti, szalotka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wszyscy są zapewne w gorączce świątecznych zakupów oraz przy przygotowywaniu pysznych, ale nie ma co się oszukiwać, stosunkowo kalorycznych dań. Ja wybiegam nieco dalej i proponuję od nowego roku danie lżejsze, mniej kaloryczne, bardzo kolorowe i bogate w witaminy, minerały oraz jakże nam potrzebny błonnik. Zapraszam na lekki makaron pełnoziarnisty z warzywami.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia spaghetti pełnoziarnistego z warzywami sezonowymi

Składniki (8–10 porcji)

Fotografia spaghetti pełnoziarnistego z warzywami sezonowymi

Wykonanie

  1. Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę, dodaj szalotkę, czosnek i smaż 1 minutę często mieszając. Dodaj marchewkę oraz dynię i smaż cały czas mieszając.
  3. Paprykę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, to samo zrób z pieczarkami. Dodaj glassę i sok z limonki, duś kilka chwil.
  4. Dodaj pomidory w puszce, pokrojone koktajkowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość duś kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczając mąką ziemniaczaną. Dopraw na koniec do smaku.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź, odrobinę wody spod makaronu możesz pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
  6. Gorący sos zmieszaj z makaronem, bazylią, kostkami sera oraz kwiatami selera naciowego.

Smacznego!

Fotografia spaghetti pełnoziarnistego z warzywami sezonowymi

comments powered by Disqus