Spaghetti pełnoziarniste z warzywami
21 grudnia 2017
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Wszyscy są zapewne w gorączce świątecznych zakupów oraz przy przygotowywaniu pysznych, ale nie ma co się oszukiwać, stosunkowo kalorycznych dań. Ja wybiegam nieco dalej i proponuję od nowego roku danie lżejsze, mniej kaloryczne, bardzo kolorowe i bogate w witaminy, minerały oraz jakże nam potrzebny błonnik. Zapraszam na lekki makaron pełnoziarnisty z warzywami.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (8–10 porcji)
- 1 op. pełnoziarnistego makaronu spaghetti Arrighi Le Integrali 5
- 1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta
- 4 łyżki glassy sojowej Ponti Alla Soia
- 5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 duże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 10 średnich pieczarek
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 duże szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 limonka
- świeża bazylia
- ser cheddar
- sól, pieprz, np. czerwony
Wykonanie
- Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj szalotkę, czosnek i smaż 1 minutę często mieszając. Dodaj marchewkę oraz dynię i smaż cały czas mieszając.
- Paprykę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, to samo zrób z pieczarkami. Dodaj glassę i sok z limonki, duś kilka chwil.
- Dodaj pomidory w puszce, pokrojone koktajkowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość duś kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczając mąką ziemniaczaną. Dopraw na koniec do smaku.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź, odrobinę wody spod makaronu możesz pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
- Gorący sos zmieszaj z makaronem, bazylią, kostkami sera oraz kwiatami selera naciowego.
Smacznego!