Sylwestrowe krążki cebulowe w cieście piwnym


kategoria: przystawka
tagi: cebula, jajka, mąka pszenna, piwo, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chcecie na zabawę sylwestrową coś szybkiego i atrakcyjnego, ale zdrowego? Polecam krążki cebulowe!

Fotografia sylwestrowych krążków cebulowych

Składniki (4 porcje)

  • 1 duża lub dwie średnie cebule
  • 250 ml piwa jasnego
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (L)
  • bułka tarta opcjonalnie
  • olej do smażenia

Wykonanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w 3-milimetrowe krążki. Piwo, jajko, mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj na gęste ciasto „naleśnikowe”. Jeśli jest za lużne, to wówczas możesz odrobinę podsypać mąką. Można również otoczone już w cieście piwnym krążki osypać bułką tartą.
  2. Olej rozgrzej, otocz kolejno krążki i smaż do lekkiego zbrązowienia, wyciągaj cedzakiem. Po usmażeniu odłóż do osączenia na papierze kuchennym.

Miłej zabawy!

Fotografia sylwestrowych krążków cebulowych

comments powered by Disqus