Ciasteczka ucierane z bakaliami
31 grudnia 2017
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Dobre, smaczne, zdrowe, gotowe do spożycia bez czekania, aż skruszeją – ciasteczka z bakaliami, w sam raz na Sylwestra lub Karnawał. Przepis przygotowałam do osiemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (ok. 25 ciasteczek)
- 120 g miękkiego masła
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko L
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g orzechów
- 60 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
Wykonanie
- Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Masło i jajko przełóż do misy miksera i dodając cukier utrzyj ciasto. Dodaj cukier z wanilią, sól i nadal ucieraj. Dodaj mąkę, wymieszaj.
- Orzechy rozdrobnij i wraz z żurawiną dodaj do ciasta. Uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 40 minut.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj (np. między papierem do pieczenia), wykrój kształty ciasteczek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka pieczemy ok. 15 minut w temp. 200°C, do lekkiego zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.