Ciasteczka ucierane z bakaliami


kategoria: deser
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, orzechy, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Dobre, smaczne, zdrowe, gotowe do spożycia bez czekania, aż skruszeją – ciasteczka z bakaliami, w sam raz na Sylwestra lub Karnawał. Przepis przygotowałam do osiemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia ciasteczek ucieranych z bakaliami

Składniki (ok. 25 ciasteczek)

  • 120 g miękkiego masła
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g orzechów
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Fotografia ciasteczek ucieranych z bakaliami

Wykonanie

  1. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Masło i jajko przełóż do misy miksera i dodając cukier utrzyj ciasto. Dodaj cukier z wanilią, sól i nadal ucieraj. Dodaj mąkę, wymieszaj.
  2. Orzechy rozdrobnij i wraz z żurawiną dodaj do ciasta. Uformuj kule,
zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 40 minut.
  3. Po tym czasie
ciasto rozwałkuj (np. między papierem do pieczenia), wykrój kształty ciasteczek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciastka pieczemy ok. 15 minut w temp. 200°C, do lekkiego zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Fotografia ciasteczek ucieranych z bakaliami

comments powered by Disqus