Kiszona cebula z marchewką
31 grudnia 2017
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Kiszonki w Polsce przeżywają renesans. Znani kucharze czy blogerzy przeważnie mają w swoich spiżarniach własne kiszonki. Ja nie mam chłodnej spiżarki, więc ratuję się częstszym kiszeniem mniejszych ilości, na użytek własny lub przyjaciół. Moja dzisiejsza propozycja to ukiszenie cebuli czerwonej z dostępnymi dodatkami, takimi jak marchewka czy papryczka chilli, ale nie tylko. Możemy dodawać rzodkiewkę, kalafiora, kalarepę, seler czy korzeń pietruszki. Nie bójcie się eksperymentować z dodatkami do kiszenia, nie musi to być jedynie popularny liść laurowy, ziele angielskie czy gorczyca. Świetnie sprawdzą się świeże lub suszone zioła: rozmaryn, tymianek, czomber itp. Po więcej inspiracji zapraszam do kategorii kiszonki.
Przepis przygotowałam do osiemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (2 słoiki po 0,5 litra)
- 4 duże cebule czerwone
- 2 duże marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 4 plasterki limonki
- 1–2 papryczki chilli
- 2 plasterki imbiru
- ½ łyżeczki gorczycy
- 4 goździki
- ½ łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 litr wody
Wykonanie
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój według własnych preferencji. Mogą to być np. plasterki lub jak na zdjęciu – słupki. Limonkę pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Przygotowuj solankę: do letniej wody dodaj sól i wymieszaj.
- Ułóż przyprawy w słoikach, ułóż warzywa, limonkę. Zalej przygotowaną solanką.
- Warzywa kisimy 5–10 dni w zależności od temperatury, jaka panuje w pomieszczeniu. Po tym czasie słoiki przenosimy do lodówki lub piwnicy.