Zupa cebulowa z wędzoną papryką
18 stycznia 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Oto kolejna propozycja na dietę dr Dąbrowskiej. Szybka i bardzo smakowita zupa, która wymaga tylko kilku składników – pokochacie ją. ☺ Gotowa w 10 minut.
Składniki
- 1 mała marchewka
- ½ pietruszki
- kawałek selera
- 1 cm pora
- 4 duże cebule
- ⅓–½ łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 suszone papryczki piri-piri (opcjonalnie)
- 4–5 łyżek soku spod kiszonej kapusty (ew. 2–3 łyżki soku cytrynowego)
- świeży koperek
- sól, pieprz
Wykonanie
- Marchew, pietruszkę, seler, por obierz i drobno pokrój. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra wody, dodaj listek i ziele, zagotuj. Gotuj przez 5 minut.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut. Dodaj koncentrat. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem spod kapusty i już nie gotuj.
- Podawaj ze świeżym koperkiem.
Smacznego!