Ziemniaki hasselback z anchois, mozzarellą, parmezanem i tymiankiem


kategoria: przystawka
tagi: anchois, jogurt grecki, Mayflower, mozzarella, olej rzepakowy, parmezan, Rapso, tymianek, VOG, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Idealna propozycja na imprezę karnawałową. Niewiele pracy, składniki też łatwo dostępne. Kilka minut pracy, resztę zrobi piekarnik. Gwarantuję wam, że takie ziemniaczki posmakują każdemu!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Mayflower i Rapso.

Fotografia ziemniaków hasselback z anchois, mozzarellą, parmezanem i tymiankiem

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 1 kg ziemniaków (średniej wielkości)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego Rapso
  • tymianek suszony (ok. 2 łyżki)
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • sól

Dodatki

  • 100 g mini mozzarelli
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek świeżych ziół według uznania, np. koper, pietruszka, szczypiorek
  • 1 słoiczek anchois Mayflower
  • kolorowy pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Fotografia ziemniaków hasselback z anchois, mozzarellą, parmezanem i tymiankiem

Wykonanie

  1. Ziemniaki wyszoruj, osusz.
  2. Natnij ziemniaki na plasterki ok. 3 mm (ale nie do końca, nie przecinając ich).
  3. Ziemniaki przełóż do naczynia do zapiekania, polej olejem i posól.
  4. Naczynie z ziemniakami przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.
  5. Po tym czasie ściągnij folię, posyp tymiankiem i piecz ok. 30 minut do ładnego zarumienienia ziemniaków.
  6. Zioła, anchois drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą (ale uważaj, anchois są bardzo słone), wymieszaj.
  7. Upieczone, gorące ziemniaki posyp parmezanem i serwuj z mozzarellą oraz sosem. Możesz na 2–3 minuty wstawić jeszcze z serami do piekarnika.

Smacznego!

Fotografia ziemniaków hasselback z anchois, mozzarellą, parmezanem i tymiankiem

comments powered by Disqus