Chrust lany
7 lutego 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Potrzeba 15 minut i kilku składników, do znalezienia w każdym domu. I pyszne lane chrusty gotowe! Możecie przy pomocy lejka przelać ciasto do butelki z dziubkiem i wlewać je do oleju lub, tak jak ja, obcięłam kawałek worka cukierniczego i wlewałam przy pomocy worka. Grubość chrustów 4–5 mm wydaje się najfajniejsza. Można też posypać je cukrem pudrem. To jedno z lepszych tak szybkich ciast ever! ☺ Ups! Tak, tak, dieta…
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka L (w temp. pokojowej)
- ¾ szklanki mleka (w temp. pokojowej)
- kilka kropli aromaru pomarańczowego lub innego ulubionego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
- łyżka octu
Wykonanie
- Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sodę, jajka, mleko, sól, ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pzy pomocy lejka przelej ciasto do butelki z dziubkiem lub np. do worka piekarniczego, ucinając końcówkę lub to samo robiąc z grubszą reklamówką (utwórz rożek i utnij końcówkę).
- Smaż ciasto w temp. ok. 170°C, wyciskając porcjami ciasto i po kilku minutach przewróć na drugą stronę.
Smacznego!