Chrust lany


kategoria: deser
tagi: jajka, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Potrzeba 15 minut i kilku składników, do znalezienia w każdym domu. I pyszne lane chrusty gotowe! Możecie przy pomocy lejka przelać ciasto do butelki z dziubkiem i wlewać je do oleju lub, tak jak ja, obcięłam kawałek worka cukierniczego i wlewałam przy pomocy worka. Grubość chrustów 4–5 mm wydaje się najfajniejsza. Można też posypać je cukrem pudrem. To jedno z lepszych tak szybkich ciast ever! ☺ Ups! Tak, tak, dieta…

Fotografia chrustów

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • ¾ szklanki mleka (w temp. pokojowej)
  • kilka kropli aromaru pomarańczowego lub innego ulubionego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • łyżka octu

Wykonanie

  1. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sodę, jajka, mleko, sól, ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Pzy pomocy lejka przelej ciasto do butelki z dziubkiem lub np. do worka piekarniczego, ucinając końcówkę lub to samo robiąc z grubszą reklamówką (utwórz rożek i utnij końcówkę).
  3. Smaż ciasto w temp. ok. 170°C, wyciskając porcjami ciasto i po kilku minutach przewróć na drugą stronę.

Smacznego!

Fotografia chrustów

comments powered by Disqus