Postny bigos, tylko 5 składników
17 lutego 2018
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Jest kapusta, musi być bigos. Nie wiem jaka tkwi w nim tajemnica, ale z ręką na sercu mówię wam, że jem go od 10 dni codziennie. Jutro też zjem. ☺ Coś pysznego. Bardzo proste składniki i szybka obróbka. Spróbujcie może mniejszą porcję, czy wam zasmakuje. Bo wiem, że w czerwcu, jak robiłam poprzedni post, to ten dzisiejszy bigos raczej by nie przeszedł. Wtedy miało być bardzo bogato w smaku, pikantnie, bardzo aromatycznie. Teraz natomiast cieszą mnie prostsze smaki.
Bigos gotuję praktycznie bez przypraw, doprawiam każdego dnia inaczej, najczęściej jednak jem go w wersji podstawowej.
Składniki
- 1 kg dobrej, kwaśnej kapusty kiszonej
- 600 g marchewki (waga po obraniu)
- 500 g selera (waga po obraniu)
- 500 g pietruszki (waga po obraniu)
- 250 g pomidorów pokrojonych
- ziele angielskie (według uznania)
- liście laurowe (według uznania)
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kapustę pokrój, przełóż do dużego garnka, dodaj 1 litr wody. Postaw na kuchence i zacznij gotować.
- Warzywa zetrzyj na tarce, na największych oczkach do warzyw. Dodaj całość do garnka.
- Dodaj liście i zielę angielskie. Całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, cały czas mieszając i kontrolując ilość wody.
- Po 45 minutach dodaj pomidory, zagotuj, dopraw do smaku. I gotowe!
Smacznego!