Ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami
19 lutego 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Idealne do szkoły, do pracy, do porannej kawy. Ciasteczka pełne błonnika (dzięki płatkom owsianym), orzechów i żurawiny. Do tego pysznie aromatyczne dzięki świeżej skórce pomarańczowej. Można je polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy po prostu, ot tak zjeść. A do tego naprawdę bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 170 g orzechów włoskich
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 270 g płatków górskich Halina
- 1 pomarańcza
- 150 g żurawiny
- 1 jajko L
- łyżka cukru z wanilią prawdziwą
- ½ łyżki sody
Wykonanie
- Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki (z wyjątkiem pomarańczy) przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę (ale tyko tę pomarańczową część, bo biała spowoduje, że ciasto będzie gorzkie).
- Wyłóż papierem foremkę.
- Piekarnik włącz i nagrzej do 170°C.
- Uformuj niewiekie kółka z ciasta. Spłaszcz je po kolei i układaj na blaszce zostawiając trochę miejsca między ciastkami, ponieważ urosną. Piecz ok. 16 minut z termoobiegiem, kontrolując stopień upieczenia.
- Po upieczeniu przenieś na kratkę i ozdób według uznania.
Smacznego!