Pavlova z owocami brzoskwini i granatem
24 lutego 2018
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Z tą Pavlową to niełatwa sprawa. Wyjdzie albo nie wyjdzie. ☺ Mi wyszła, choć trochę popękała. Trzeba ubić białka idealnie, nie za mocno, nie za słabo. To była moja pierwsza Pavlowa i uważam, że nie wyszła źle. Za konsultacje dziękuję Żanecie z Cupcake Factory. ♥
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Beach Flower.
Składniki (6–8 porcji)
- 4 jajka L (w temp. pokojowej)
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- śmietana 36% (400 ml)
- brzoskwinie w puszce Beach Flower
- świeży owoc granatu
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19–20 cm.
- Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
- Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
- Cały czas miksując dodawaj co 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
- Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
- Śmietanę ubij na sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
- Na sam koniec wyłóż owoce.
- Pavlova nie lubi długiego przechowywania, więc warto ją zjeść w miarę szybko. ☺
Smacznego!