Zupa kalafiorowo-dyniowa, wegańska


kategoria: zupa
tagi: chilli, curry, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, dynia, kalafior, koperek, kurkuma, lubczyk, natka pietruszki, wegańskie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

Ekspresowa, pyszna zupa z kalafiorem, dynią i włoszczyzną. Jak dla mnie bomba. Całe szczęście, że jeszcze trochę jej mam – można ją zrobić na zapas. Zupa jest aromatyczna, delikatna w smaku, z delikatną nutą chilli. Zapraszam do gotowania!

#dietaDąbrowskiej

Fotografia zupy kalafiorowo-dyniowej, wegańskiej

Składniki

  • ½ średniego kalafiora
  • 1 i ½ szklanki pokrojonej w kostkę dyni (ja użyłam hokkaido)
  • 1 szklanka pokrojonej w paski lub kostkę włoszczyzny (bez kapusty)
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1–2 łyżeczki soku z cyryny
  • koperek lub natka pietruszki, wiosną lubczyk
  • szczypta ostrego chilli
  • pieprz czerwony
  • sól

Fotografia zupy kalafiorowo-dyniowej, wegańskiej

Wykonanie

  1. Włoszczyznę obieramy, myjemy kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1,2–1,5 litra wody, dodajemy przyprawy (bez cytryny) i gotujemy 5 minut.
  2. Kalafiora kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Dynię i kalafiora dodajemy do warzyw i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sokiem cytrynowym oraz ewentualnie innymi przyprawami. Mi najbardziej smakuje z koperkiem.

Smacznego!

Fotografia zupy kalafiorowo-dyniowej, wegańskiej

comments powered by Disqus