Zupa kalafiorowo-dyniowa, wegańska
17 marca 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Ekspresowa, pyszna zupa z kalafiorem, dynią i włoszczyzną. Jak dla mnie bomba. Całe szczęście, że jeszcze trochę jej mam – można ją zrobić na zapas. Zupa jest aromatyczna, delikatna w smaku, z delikatną nutą chilli. Zapraszam do gotowania!
Składniki
- ½ średniego kalafiora
- 1 i ½ szklanki pokrojonej w kostkę dyni (ja użyłam hokkaido)
- 1 szklanka pokrojonej w paski lub kostkę włoszczyzny (bez kapusty)
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1–2 łyżeczki soku z cyryny
- koperek lub natka pietruszki, wiosną lubczyk
- szczypta ostrego chilli
- pieprz czerwony
- sól
Wykonanie
- Włoszczyznę obieramy, myjemy kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1,2–1,5 litra wody, dodajemy przyprawy (bez cytryny) i gotujemy 5 minut.
- Kalafiora kroimy w mniejsze kawałki.
- Dynię i kalafiora dodajemy do warzyw i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sokiem cytrynowym oraz ewentualnie innymi przyprawami. Mi najbardziej smakuje z koperkiem.
Smacznego!