Jajka marynowane w burakach z domowym majonezem


kategoria: Wielkanoc
tagi: buraki, cukinia, czosnek, jajka, kurkuma, olej rzepakowy, papryka, Rapso, roszponka, VOG, wasabi, wegetariańskie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Puk, puk – tu wiosna! A co za tym idzie – Wielkanoc. Aby uraczyć swoch gości, proponuję wam coś fajnego na wielkanocne śniadanie. Różowiutkie jajka z własnoręcznie ukręconym majonezem. Pyszne, szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Fotografia jajek marynowanych w burakach z domowym majonezem

Składniki

Jajka marynowane

  • jajka ugotowane na twardo, ilość według uznania
  • sok buraczany (tyle, aby w całości przykryć jajka)
  • 1 średnia cukinia
  • wasabi (ilość według gustu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • roszponka
  • sól, pieprz

Majonez

  • olej rzepakowy Rapso (400 ml)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki octu/soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

Fotografia jajek marynowanych w burakach z domowym majonezem

Wykonanie

Jajka marynowane

  1. Ugotowane jajka umieszczamy w misce i wlewamy tyle soku buraczanego, aby wszystkie jajka były przykryte.
  2. Miskę przykrywamy i wkładamy na 4–5 dni do lodówki.
  3. Po tym czasie jajka wyciągamy z zalewy. Każde jajko przekrawamy na pół. Układamy na talerzu.
  4. Cukinię ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy ½ łyżeczki soli, mieszamy. Po 5 minutach odciskamy sok.
  5. Cukinię łączymy z 3-4 łyżkami majonezu (przepis poniżej). Dodajemy wasabi według gustu oraz starty czosnek.
  6. Na każde jajko nakładamy porcję farszu.
  7. Paprykę drobno kroimy.
  8. Na jajkach umieszczamy listki roszponki, kosteczki papryki oraz niewielkie ilości wasabi.

Majonez

  1. Dobrej jakości jajka szorujemy pod bieżącą wodą i sparzamy.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Wrzucamy do wysokiego naczynia żółtka i dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę miksujemy (10–15 sekund) lub ubijamy trzepaczką.
  4. Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Miksujemy (ok. 5 sekund) lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników.
  5. Sporymi porcjami wlewamy olej cały czas miksując. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
  6. Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 4–6 dni.

Smacznego!

Fotografia jajek marynowanych w burakach z domowym majonezem

comments powered by Disqus