Jajka marynowane w burakach z domowym majonezem
21 marca 2018
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Puk, puk – tu wiosna! A co za tym idzie – Wielkanoc. Aby uraczyć swoch gości, proponuję wam coś fajnego na wielkanocne śniadanie. Różowiutkie jajka z własnoręcznie ukręconym majonezem. Pyszne, szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.
Składniki
Jajka marynowane
- jajka ugotowane na twardo, ilość według uznania
- sok buraczany (tyle, aby w całości przykryć jajka)
- 1 średnia cukinia
- wasabi (ilość według gustu)
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- roszponka
- sól, pieprz
Majonez
- olej rzepakowy Rapso (400 ml)
- 2 żółtka
- 2 łyżki octu/soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
Wykonanie
Jajka marynowane
- Ugotowane jajka umieszczamy w misce i wlewamy tyle soku buraczanego, aby wszystkie jajka były przykryte.
- Miskę przykrywamy i wkładamy na 4–5 dni do lodówki.
- Po tym czasie jajka wyciągamy z zalewy. Każde jajko przekrawamy na pół. Układamy na talerzu.
- Cukinię ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy ½ łyżeczki soli, mieszamy. Po 5 minutach odciskamy sok.
- Cukinię łączymy z 3-4 łyżkami majonezu (przepis poniżej). Dodajemy wasabi według gustu oraz starty czosnek.
- Na każde jajko nakładamy porcję farszu.
- Paprykę drobno kroimy.
- Na jajkach umieszczamy listki roszponki, kosteczki papryki oraz niewielkie ilości wasabi.
Majonez
- Dobrej jakości jajka szorujemy pod bieżącą wodą i sparzamy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Wrzucamy do wysokiego naczynia żółtka i dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę miksujemy (10–15 sekund) lub ubijamy trzepaczką.
- Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Miksujemy (ok. 5 sekund) lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników.
- Sporymi porcjami wlewamy olej cały czas miksując. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
- Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 4–6 dni.
Smacznego!