Pikantne tagliatelle z pomidorami suszonymi


kategoria: makaron
tagi: bazylia, czosnek, Index Food, jajka, makaron, oliwa, oliwki, otręby, papryka, pomidory, pomidory suszone, ricotta, ryba, szalotka, tagliatelle, wino
autor: Joanna Komorowska

Coś na smaczny śródziemnomorski posiłek. Pyszne pulpeciki rybne z ekstra dodatkami. Trochę pracy i możemy rozkoszować się eleganckim, smacznym i pełnowartościowym posiłkiem. Danie idealne dla całej rodziny, na przykład na niedzielny obiad. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia pikantnego tagliatelle z pomidorami suszonymi

Składniki (4–6 porcji)

Fotografia pikantnego tagliatelle z pomidorami suszonymi

Wykonanie

  1. Jeżeli używasz rybę mrożoną, rozmroź ją przez noc. Odciśnij nadmiar wody.
  2. Rybę pokrój w mniejsze kawałki i pulsacyjnie rozdrób w malakserze – naciskaj przycisk przez ok. 1 sekundę i powtórz to ok. 5 razy. Tak przygotuj całość ryby. Dzięki temu ryba nie będzie nadmiernie rozdrobniona.
  3. Jedną szalotkę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oliwy.
  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
  5. Oliwki pokrój w kostkę (zostaw ok. 6 sztuk, które przydadzą się do sosu). Dodaj na patelnię. Całość smaż chwilę. Ostudź.
  6. Rybę przełóż do miski, dodaj jajko, otręby, ½ łyżeczki soli oraz odrobinę pieprzu. Wymieszaj. Dodaj przestudzoną zawartość patelni. Wymieszaj. Uformuj 12–14 pulpecików.
  7. Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oliwy i smaż do lekkiego zarumienienia z obu stron pulpety rybne.
  8. Pulpety ściągnij z patelni, dolej na nią 1 łyżkę oliwy.
  9. Drugą szalotkę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię wraz z pokrojonym czosnkiem i smaż przez chwilę do zeszklenia warzyw.
  10. Pomidory suszone pokrój w większą kostkę, dodaj na patelnię i smaż chwilkę. Dodaj wino i całość duś do odparowania ½ objętości wina.
  11. Dodaj na patelnię ricottę. Wymieszaj sos podgrzewając, dopraw do smaku.
  12. Dodaj do sosu pulpety i pokrojone oliwki duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  13. Podawaj pulpety z ugotowanym makaronem, bazylią oraz np. rukolą.

Smacznego!

Fotografia pikantnego tagliatelle z pomidorami suszonymi

comments powered by Disqus