Pikantne tagliatelle z pomidorami suszonymi
5 kwietnia 2018
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Coś na smaczny śródziemnomorski posiłek. Pyszne pulpeciki rybne z ekstra dodatkami. Trochę pracy i możemy rozkoszować się eleganckim, smacznym i pełnowartościowym posiłkiem. Danie idealne dla całej rodziny, na przykład na niedzielny obiad. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (4–6 porcji)
- 700 g ryby morskiej surowej (mięsistej, nie nasiąkniętej wodą, ew. wodę odcisnąć)
- 1 słoik pomidorów suszonych Ponti
- 1 słoik oliwek Serpis
- ½ czerwonej papryki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki wina wytrawnego białego
- 200 g sera ricotta
- 5 łyżek pikantnej oliwy Olitalia Czosnek & Chili
- 2 łyżki drobnych otrębów owsianych
- 1 jajko M
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz (świeżo mielony)
- 1 opakowanie makaronu szpinakowego Arrighi
Wykonanie
- Jeżeli używasz rybę mrożoną, rozmroź ją przez noc. Odciśnij nadmiar wody.
- Rybę pokrój w mniejsze kawałki i pulsacyjnie rozdrób w malakserze – naciskaj przycisk przez ok. 1 sekundę i powtórz to ok. 5 razy. Tak przygotuj całość ryby. Dzięki temu ryba nie będzie nadmiernie rozdrobniona.
- Jedną szalotkę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oliwy.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
- Oliwki pokrój w kostkę (zostaw ok. 6 sztuk, które przydadzą się do sosu). Dodaj na patelnię. Całość smaż chwilę. Ostudź.
- Rybę przełóż do miski, dodaj jajko, otręby, ½ łyżeczki soli oraz odrobinę pieprzu. Wymieszaj. Dodaj przestudzoną zawartość patelni. Wymieszaj. Uformuj 12–14 pulpecików.
- Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oliwy i smaż do lekkiego zarumienienia z obu stron pulpety rybne.
- Pulpety ściągnij z patelni, dolej na nią 1 łyżkę oliwy.
- Drugą szalotkę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię wraz z pokrojonym czosnkiem i smaż przez chwilę do zeszklenia warzyw.
- Pomidory suszone pokrój w większą kostkę, dodaj na patelnię i smaż chwilkę. Dodaj wino i całość duś do odparowania ½ objętości wina.
- Dodaj na patelnię ricottę. Wymieszaj sos podgrzewając, dopraw do smaku.
- Dodaj do sosu pulpety i pokrojone oliwki duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Podawaj pulpety z ugotowanym makaronem, bazylią oraz np. rukolą.
Smacznego!