Domowa granola
19 kwietnia 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Coś zdrowego, przygotowanego od początku do końca samemu? Szybkie śniadanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia przez Twoje dziecko i ciebie. Wystarczy dodać mleko (ciepłe lub zimne), mleko roślinne czy jogurt, a pożywne, pełnowartościowe białko i tłuszcze jest w Twoim zasięgu. Zachęcam poświęcić te kilknaście minut, bo warto!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
- 1 op. orzechów nerkowca Kresto (100 g)
- 1 op. orzechów pecan Kresto (100 g)
- 1 op. orzechów włoskich Kresto (100 g)
- 1 op. rodzynek Kresto (200 g)
- 400 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 4 łyżki wiórków kokosowych Kresto
- 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- 10 łyżek miodu płynnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
Wykonanie
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Orzechy lekko posiekaj, ale nie na drobno, powinny być to większe kawałki. Przełóż do miski.
- Dodaj płatki, cynamon, sól, olej, cukier z wanilią oraz miód. Całość dobrze wymieszaj i przełóż na blaszkę, wyrównując składniki. Pieczemy w rozgrzanym do 160 °C piekarniku z termoobiegiem przez 20 minut, często mieszając.
- Dodaj rodzynki oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj i piecz jeszcze 7–10 minut, często mieszając.
- Po przestudzeniu przełóż do słoika lub puszki. Świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem.
Smacznego!