Domowa granola


kategoria: śniadanie
tagi: cynamon, kokos, Kresto, miód, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy włoskie, płatki owsiane, Rapso, rodzynki, VOG, wanilia, wegetariańskie, wiórki kokosowe
autor: Joanna Komorowska

Coś zdrowego, przygotowanego od początku do końca samemu? Szybkie śniadanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia przez Twoje dziecko i ciebie. Wystarczy dodać mleko (ciepłe lub zimne), mleko roślinne czy jogurt, a pożywne, pełnowartościowe białko i tłuszcze jest w Twoim zasięgu. Zachęcam poświęcić te kilknaście minut, bo warto!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia domowej granoli

Składniki

Fotografia domowej granoli

Wykonanie

  1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Orzechy lekko posiekaj, ale nie na drobno, powinny być to większe kawałki. Przełóż do miski.
  3. Dodaj płatki, cynamon, sól, olej, cukier z wanilią oraz miód. Całość dobrze wymieszaj i przełóż na blaszkę, wyrównując składniki. Pieczemy w rozgrzanym do 160 °C piekarniku z termoobiegiem przez 20 minut, często mieszając.
  4. Dodaj rodzynki oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj i piecz jeszcze 7–10 minut, często mieszając.
  5. Po przestudzeniu przełóż do słoika lub puszki. Świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem.

Smacznego!

Fotografia domowej granoli

comments powered by Disqus