Gofry na słodko dla całej rodziny
27 kwietnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Długi majowy weekend. To wtedy wyciągamy grille i rozpoczyna się kulinarna uczta. W ruch idą karkówki, kiełbaski, warzywa, sałatki. Dobrym zakończeniem takiej biesiady są gofry z owocami, kremem i bitą śmietaną, czy po prostu z miodem. Przygotowanie ich zajmuje chwilę, a słodka nagroda smakuje znacznie dłużej…
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem zmechanizowanego sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją.
Jeśli mamy odpowiednią gofrownicę, to możemy utworzyć miseczki, do których dodamy owoce i inne składniki, jak do pucharka. A tak się składa, że firma MPM ma taką gofrownicę w ofercie. Goście będą zachwyceni, gdy podamy różne owoce, bakalie i inne dodatki, tak aby każdy mógł przygotować sobie swój własny deser – zgodnie z przewodnim hasłem firmy MPM: „Włączamy gościnność”. Deser taki możemy także przygotować w zaciszu domu, dla swojej rodziny. I na przykład zaskoczyć wszystkich smakowitym śniadaniem.
Składniki
Ciasto (porcja dla 4 osób)
- ½ litra kefiru naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
- 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 krople aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
Dodatki
- 300 g serka mascarpone
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
- dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy
Wykonanie
- Kefir, jajka, mąkę (przesianą), mąkę orzechową i pozostałe składniki na ciasto dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi lub miksera.
- Odstaw ciasto na 15 minut.
- Owoce umyj i pokrój według własnych preferencji.
- Laskę wanilii przekrój i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
- Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki (ale nie jest to konieczne).
- Gofrownicę przed pierwszym użyciem umyj, następnie osusz. Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (przy pomocy pędzelka).
- Zamknij gofrownicę, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
- Piecz gofry według zaleceń producenta.
- Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek.
- Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.
- Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami.
Smacznego!