Gofry na słodko dla całej rodziny


kategoria: deser
tagi: bakalie, gofry, jajka, kiwi, mąka pszenna, mascarpone, MPM, orzechy, owoce, truskawki, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Długi majowy weekend. To wtedy wyciągamy grille i rozpoczyna się kulinarna uczta. W ruch idą karkówki, kiełbaski, warzywa, sałatki. Dobrym zakończeniem takiej biesiady są gofry z owocami, kremem i bitą śmietaną, czy po prostu z miodem. Przygotowanie ich zajmuje chwilę, a słodka nagroda smakuje znacznie dłużej…

Fotografia gofrów na słodko dla całej rodziny

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem zmechanizowanego sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją.

Jeśli mamy odpowiednią gofrownicę, to możemy utworzyć miseczki, do których dodamy owoce i inne składniki, jak do pucharka. A tak się składa, że firma MPM ma taką gofrownicę w ofercie. Goście będą zachwyceni, gdy podamy różne owoce, bakalie i inne dodatki, tak aby każdy mógł przygotować sobie swój własny deser – zgodnie z przewodnim hasłem firmy MPM: „Włączamy gościnność”. Deser taki możemy także przygotować w zaciszu domu, dla swojej rodziny. I na przykład zaskoczyć wszystkich smakowitym śniadaniem.

Fotografia gofrów na słodko dla całej rodziny

Składniki

Ciasto (porcja dla 4 osób)

  • ½ litra kefiru naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
  • 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 krople aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

Dodatki

  • 300 g serka mascarpone
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
  • dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy

Fotografia gofrów na słodko dla całej rodziny

Wykonanie

  1. Kefir, jajka, mąkę (przesianą), mąkę orzechową i pozostałe składniki na ciasto dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi lub miksera.
  2. Odstaw ciasto na 15 minut.
  3. Owoce umyj i pokrój według własnych preferencji.
  4. Laskę wanilii przekrój i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
  5. Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki (ale nie jest to konieczne).
  6. Gofrownicę przed pierwszym użyciem umyj, następnie osusz. Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (przy pomocy pędzelka).
  7. Zamknij gofrownicę, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
  8. Piecz gofry według zaleceń producenta.
  9. Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek.
  10. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.
  11. Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami.

Smacznego!

Fotografia gofrów na słodko dla całej rodziny

comments powered by Disqus