Gofry wytrawne fit
28 kwietnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Co jak co, ale dobre śniadanie to podstawa. Nudne kanapki z szynką i serem? O, nie! Mam dla Was coś lepszego, a wcale nie wymagającego zbyt dużego nakładu pracy. Proponuję gofry z mąką jaglaną, szparagami, awokado, jajkami poszetowymi i innymi doskonale skomponowanymi dodatkami. Możecie w weekend zaprosić przyjaciół i rozkoszować się pysznymi, wytrawnymi goframi w wersji fit. Zwłaszcza teraz, gdy pogoda dopisuje i możemy zjeść śniadanie w ogrodzie, na tarasie czy balkonie, razem z weekendowymi gośćmi, zgodnie z aktualnym hasłem przewodnim firmy MPM: „Włączamy gościnność”. Ponownie używamy gofrownicę MGO-31M tej firmy – jej innowacyjny kształt umożliwia zarówno wypieczenie małych gofrów, jak i całych „koszyczków”, które prezentujemy na dwóch pierwszych zdjęciach.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem zmechanizowanego sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją.
Składniki
Ciasto (porcja dla 2 osób)
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
- garść szpinaku baby
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatki
- 2 jajka
- szparagi
- pomidory
- ewentualnie inne ulubione warzywa
- świeża bazylia i koperek
- kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
- 2 łyżki octu
- ½ łyżeczki soli
- dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy
Wykonanie
- Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
- Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Gofrownicę przed pierwszym użyciem umyj, następnie osusz. Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (przy pomocy pędzelka).
- Zamknij gofrownicę, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
- Piecz gofry według zaleceń producenta.
- Tak samo postępuj z pozostałym ciastem. Utwórz w ten sposób 2 miseczki gofrowe (nie rozcinaj ćwiartek).
- Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedyńczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok.2 minuty. Tak samo postępuj z drugim jajkiem.
- Szparagi pokrój według własnych preferencji i zblanszuj w wodzie po jajkach.
- Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
- Pozostałe warzywa rownież pokrój według własnych preferencji.
- Ułóż w miseczkach gofrowych awokado, jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj pozostałe warzywa.
Smacznego!