Gofry wytrawne fit


kategoria: deser
tagi: bazylia, gofry, jajka, kiełki, koperek, mąka jaglana, mleko, MPM, pomidory, siemię lniane, szparagi, szpinak, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co jak co, ale dobre śniadanie to podstawa. Nudne kanapki z szynką i serem? O, nie! Mam dla Was coś lepszego, a wcale nie wymagającego zbyt dużego nakładu pracy. Proponuję gofry z mąką jaglaną, szparagami, awokado, jajkami poszetowymi i innymi doskonale skomponowanymi dodatkami. Możecie w weekend zaprosić przyjaciół i rozkoszować się pysznymi, wytrawnymi goframi w wersji fit. Zwłaszcza teraz, gdy pogoda dopisuje i możemy zjeść śniadanie w ogrodzie, na tarasie czy balkonie, razem z weekendowymi gośćmi, zgodnie z aktualnym hasłem przewodnim firmy MPM: „Włączamy gościnność”. Ponownie używamy gofrownicę MGO-31M tej firmy – jej innowacyjny kształt umożliwia zarówno wypieczenie małych gofrów, jak i całych „koszyczków”, które prezentujemy na dwóch pierwszych zdjęciach.

Fotografia gofrów wytrawnych fit

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem zmechanizowanego sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją.

Fotografia gofrów wytrawnych fit

Składniki

Ciasto (porcja dla 2 osób)

  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
  • garść szpinaku baby
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatki

  • 2 jajka
  • szparagi
  • pomidory
  • ewentualnie inne ulubione warzywa
  • świeża bazylia i koperek
  • kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
  • 2 łyżki octu
  • ½ łyżeczki soli
  • dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy

Fotografia gofrów wytrawnych fit

Wykonanie

  1. Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
  2. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  3. Gofrownicę przed pierwszym użyciem umyj, następnie osusz. Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (przy pomocy pędzelka).
  4. Zamknij gofrownicę, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
  5. Piecz gofry według zaleceń producenta.
  6. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem. Utwórz w ten sposób 2 miseczki gofrowe (nie rozcinaj ćwiartek).
  7. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedyńczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok.2 minuty. Tak samo postępuj z drugim jajkiem.
  8. Szparagi pokrój według własnych preferencji i zblanszuj w wodzie po jajkach.
  9. Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
  10. Pozostałe warzywa rownież pokrój według własnych preferencji.
  11. Ułóż w miseczkach gofrowych awokado, jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj pozostałe warzywa.

Smacznego!

Fotografia gofrów wytrawnych fit

comments powered by Disqus